diumenge, 16 de juliol del 2023

Sant Pau, joia del modernisme ( 2 ).

Pugem a la primera planta del Pavelló de Sant Salvador, el primer pavelló de cirurgia de l'ala est, construït entre 1.902 i 1.912. Tots els pavellons de l'ala est estaven destinats als homes i els de l'ala oest a les dones. Dels dotze pavellons del recinte modernista, vuit la estan rehabilitats. Al projecte original de Lluís Domènech i Montaner hi havia quaranta-vuit pavellons.


L'escenògraf, dramaturg, museògraf i productor audiovisual Ignasi Cristià i Garcia ha dissenyat el gran drac que és tot un homenatge a Lluís Domènech i Montaner en el que descobrirem l'ideòleg, l'arquitecte genial i l'erudit.


Els encarregats de la rehabilitació del Pavelló de Sant Salvador foren els arquitectes Carles Gelpí i Àgata Buixadé. El seu objectiu va ser deixar el pavelló com quan fou inaugurat.
 
 
Abans de traslladar, l'any 2.009,  l'activitat mèdica de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau al nou hospital el pavelló acollí la Unitat de Cures Intensives. A la gran sala on hi ha el drac, si aixequem la mirada, podem gaudir del seu sostre de voltes espectaculars cobertes amb ceràmica vidrada.


Al fons de la gran sala central per a l'estada de malalts hi ha la sala de dia. Quan hi accedim, si aixequem la mirada, la seva cúpula ens deixa bocabadats.


Tots els pavellons del recinte modernista de Sant Pau tenen una sala de dia i un altar. La sala de dia, situada a la rotonda contigua al pavelló, té uns grans finestrals i està orientada al migdia per aprofitar al màxim la llum natural.


A la fotografia anterior podeu veure quatre models de guix d'àngels protectors, obra de l'escultor Eusebi Arnau, que es van utilitzat per ornamentar l'hospital. La propera fotografia de detall és de l'àngel amb àncora, que és una al·legoria de l'Esperança. Aquest model del 1.909 s'emprà en la fornícula del pinacle de la dreta de la torre del rellotge.


A tots els pavellons de malalts hi havia el paviment hexagonal de color crema que podeu veure a la fotografia dels quatre models d'àngels de guix i a la següent de detall. Unes 55.000 peces originals formaven aquest paviment que amb el pas del anys gairebé ha desaparegut. Però 150 hexàgons encara són del 1.916, la resta s'han reproduït seguint els models originals. Al centre d'aquesta sala de dia hi ha el poc que queda del paviment original.


Marxant de la sala de dia, a l'esquerra, trobem un rampa per sortit del Pavelló de Sant Salvador. Només sortir a l'exterior veure la combinació dels jardins i l'arquitectura dels diferents pavellons no té preu. A la propera fotografia podeu observar el Pavelló de la Puríssima Concepció, just davant del Pavelló de Sant Salvador. S'està fent la rehabilitació, la consolidació de cobertes, cúpula, torre de l'aigua i façanes. Aquest és el primer dels pavellons de l'ala oest, que estava destinada a les dones. Era el pavelló de cirurgia.


Baixem la rampa per anar al centre del jardí però abans faig la propera fotografia l'exterior del Pavelló de Sant Salvador que acabem de visitar. Recordeu que quan fem la visita hi accedim per un dels túnels. 


Al centredreta de la fotografia anterior podeu veure alguns dels grans finestrals de la sala de dia i a la dreta part de l'ala dreta del Pavelló de l'Administració. La fotografia següent, feta des del centre del jardí, podeu observar la façana principal de Pavelló de Sant Salvador.


A la propera entrada dedicada a l'Hospital de la Sant Creu i Sant Pau començarem donant un cop d'ull a l'exterior del Pavelló de Sant Leopold ( l'interior no es pot visitar ) per entrar després a la Casa d'Operacions.
Atentament.
Senyor i.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada