dilluns, 5 de febrer del 2024

Un cop d'ull a les cases de Guillem Viladot.

A l'entrada anterior dedicada a Agramunt vàrem mirar i admirar l'església romànica de Santa Maria que es començà a construir l'any 1.163. Vaig dir-vos al final de l'entrada que a la propera que parlés de la bella vila de la comarca de l'Urgell donaríem un cop d'ull a la casa natal de Guillem Viladot i Puig, el gran poeta visual de les terres lleidatanes.

 
Deixant la plaça de l'església i anant pel carrer de Sió arribem en pocs minuts als números vint-i-quatre i vint-i-sis. A la fotografia anterior podeu veure Cal Viladot, el número vint-i-sis del carrer de Sió, edifici que quedà molt malmès durant el bombardeig del dia cinc d'abril del 1.938 i que la família Viladot començà a reconstruir l'any 1.939 amb la farmàcia a la planta baixa. Guillem Viladot, el poeta i farmacèutic agramuntí, havia nascut a la segona planta de l'edifici de la dreta, el número vint-i-quatre. 

 
Com podeu constatar a la fotografia anterior, al pilar de la dreta del cobert de Cal Viladot hi ha un petit plafó informatiu de camins de riella Patrimoni d'Agramunt en el que podem veure dues fotografies antigues d'aquest indret.


A la fotografia de l'esquerra podem esgarrifar-vos amb les conseqüències del bombardeig italià en dos edificis del carrer de Sió. Al número vint-i-sis, molt malmès, la família Viladot hi començà a construir Cal Viladot l'any1.939. A la dreta podeu constatar que la casa natal de Guillem Viladot, el número vint-i-quatre, està gairebé destruït. 


Font fotografia: Arxiu Revista Sió.
 
En el que fou el primer bombardeig d'Agramunt per l'aviació feixista italiana gran part de la vila fou destruït i van morir setze persones. Afortunadament la família Viladot-Puig durant la Guerra Civil estaven a la masia Ca l'Isidori.
He pogut filar tan prim amb les cases de Guillem Viladot gràcies al Treball de Final de Grau en Filologia Catalana i Estudis Occitans de la Universitat de Lleida <<A un pas de Riella>>: Ruta literària per l'Agramunt de Guillem Viladot" d'Anna Ribó Sala.
A la fotografia de la dreta podem veure com Guillem Viladot i la seva família reben la visita del grup de caramelles d'Agramunt la Pasqua del 1.969.
 

  Font fotografia: Arxiu Revista Sió.
 
Deixem les fotografies antigues per tornar a observar la façana actual de Cal Viladot, que com podeu constatar a les dues fotografies anteriors, es reconstruí seguint l'estructura arquitectònica de la casa bombardejada.

La propera fotografia de detall ens permet veure millor el plafó de ceràmica vidrada que hi ha entre el primer i el segon pis de la casa dels Viladot en el que podem llegir el text FARMACIA VILADOT  flanquejat per dos rombes en els que hi ha escrits els anys 1.776 ( esquerre ) i 1.933 ( dret ).


Entre les dues finestres del segon pis hi ha un segon plafó de ceràmica vidrada en el que podem veure a Sant Cosme i Sant Damià, patrons dels metges i farmacèutics. 

 
La família Viladot, a més a més de farmacèutics eren lletraferits. El pare d'en Guillem, Joan Viladot Puig ( cinquena generació )  fill, nét, besnét i rebesnét de farmacèutics va passar l'any 1.912 a ser el titular de l'oficina de farmàcia dels Viladot. 


A l'aparador de la que fou la farmàcia de la nissaga d'apotecaris Viladot hi podeu llegir una petita biografia de Guillem Viladot i Puig. Com podeu constatar a la fotografia anterior Cal Viladot actualment és un allotjament rural.
Deixem Cal Viladot i anem a la dreta pel carrer de Sió i quan trobem el carrer de la Cúria anem a l'esquerra fins a la Plaça del Pare Gras, on trobarem els tres edificis de la Fundació "Lo Pardal". 
Però abans d'arribar-hi ens aturarem  a la cantonada del carrer de la Cúria i del Corriol Del Forn per observar el gran mural amb el rostre d'en Viladot.


Toni Dil el pintà gratuïtament aquest homenatge a Viladot, en un mur cedit pels propietaris i l'autorització del fotògraf lleidatà Toni Prim per transformar la seva fotografia en un gran mural. El mural està just davant del que fou taller del poeta visual i molt a prop dels tres edificis de la Fundació "Lo pardal".
 
 
Toni Dil es sumà als actes del centenari del naixement del poeta visual agramuntí que va celebrar-se l'any 2.022. Inexplicablement la Generalitat de Catalunya mantingué aquest centenari al marge de les commemoracions oficials...


A la fotografia anterior podeu veure a l'esquerra la fotografia de Toni Prim  que emprà Toni Dil per fer el mural i a la dreta el logo del Centenari del naixement de Guillem Viladot.
Deixem el mural i passegem uns metres més fins a la Plaça del Pare Gras on, a la propera entrada dedicada a la vila d'Agramunt, visitarem virtualment els edificis de la Fundació "Lo Pardal".
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada