diumenge, 28 de setembre del 2008

Més viatgers il·lustrats.

No és meva la frase. La va dir el cantautor galàctic Jaume Sisa en el magnífic pregó que marcava el començament de les festes de la Mercè d'aquest any. No parlaré del pregó que va deixar bocabadat a tothom, però si que utilitzaré una de les seves frases per recomanar un llibre. En Sisa va dir que s'estimaria més una ciutat amb menys turistes pixaners i més viatgers il·lustrats. Tots viatgem, però molts cops ho fem de forma superficial; som una mica pixaners.
Editorial Minúscula ens presenta dins la col·lecció Paisajes Narrados el llibre d'en Jesús del Campo "Castilla y otras islas".


No és un llibre de viatges; tampoc exclusivament històric. Ens ensenya l'art de viatjar. L'autor ens parla dels cels castellans, de les músiques que escolta mentre viatja , descriu pobles per on passeja tranquil·lament, parla amb la gent , ens explica els fets històrics ... Un còctel molt interessant.
Un tastet:
De vuelta a la carretera pongo música de Gaspar Sanz. Tengo cuanto puede pedirse; la llanura de Castilla desplegada ante mí bajo un cielo plomizo que amenaza derrumbe y un puñado de notas de guitarra barroca que hoy se corresponden bien con mi ánimo,todavia cubierto con la sombra claudicante del conde-duque y sus desvelos.
Ya no era el suyo momento de luchar por más anexiones, sino evitar que se partiera en pedazos lo que buena o malamenete pudiera conservarse, y así se alzaron en armas con suertes diferentes Cataluña y Portugal.
Atentament.
Senyor i

dimecres, 24 de setembre del 2008

Ha tornat " L'hora del lector".

Avui volia recordar als pares i mares que no poden viure sense el món dels llibres que el passat dijous dia 18 a les 22 hores va començar la tercera temporada del programa del canal 33 "L'hora del Lector".


L'Emili Manzano i els seus col·laboradors - Victor Amela, Javier Pérez-Andújar, Lolita Bosch, Marina Espasa i en Tornasol; faran que les nits dels dijous gaudim d'una finestra oberta a mil i una propostes.
No oblideu entrar al blog del senyor Boix!
Atentament.
Senyor i

diumenge, 21 de setembre del 2008

Tipus de lletra. Més sac de paraules.

Molts de vosaltres agafeu l'ordinador per fer treballs escolars. Obriu el Word i trieu el tipus de lletra: Times New Roman, Arial, Centuty Gothic, Georgia, Elegance, Genuine, Shruti, Tahoma, Verdana,... Si us equivoqueu no costa gens corregir, esborrar, canviar...La vostra impressora de molt alta tecnologia finalment fa la feina.
No sempre ha estat així de senzill. Fa una colla d'anys escriure era tot un art i també podies fer diferents tipus de lletra, calia triar el plomí.
 
Un plomí és una petita làmina d'acer acabada en punta i amb un tall longitudinal que forma part d'una ploma i serveix per a escriure. Segons el tipus de plomí es podien fer diferents tipus de lletra.
Tot passejant per Aranda de Duero em va sorprendre la Librería Bayo al carrer Bejar. Pots comprar materials de fa una bona colla d'anys: Plumillas, palilleros, tinta en polvo Milaco, tinta comprimida Fix,.. tot un salt al passat. A part de triar el plomí calia anar amb molta cura per no tacar-ho tot amb la tinta. Els noms de las plumillas tenen molta literatura : E.S.Pery Iridinoid Englad, Tizona nº565 Acero sueco,Nitor 500, Daimar nº 11 Cucharira, Corte Español nº 4, Perman 120 Bilbao, Cervantina Tanque 1926 Dinámica, Española Letra L.C.&CIA nº 1, Soenneckon Boon ,Goya nº525 Barcelona, Doble B Redondilla, Cervantina redondilla, Imsa perfecta nº 30,...
 Si voleu escriure amb plomí segur que a la Llibreria Fregola encara en podeu trobar. No és fàcil fer una feina polida, els vostres padrins saben de que parlo.
Atentament.
Senyor i

dissabte, 20 de setembre del 2008

Dissabte poesia a Agramunt

L'Espai Guinovart i el PEN català juntament amb altres institucions han organitzat La segona Trobada de Poetes per la Pau , dedicada aquest any a la persecució cultural del poble berber i la llengua amazig. El poeta i novel·lista algerià Salem Zenia tenia previst parlar ahir dels problemes de la seva cultura i aquesta tarda a les 19 h 30 m a la plaça del mercat d'Agramunt participarà en l'acte que acull a una desena de poetes.

Fotografia de la pàgina del PEN català dedicada a Salem Zenia

Cal destacar l'objectiu de crear un espai on es troben la poesia i la militància pacifista. José Corredor Matheos, Anna Aguinar-Amat, Antoni Clapés, Feliu Formosa, Màrius Sampere, Àngels Gregori, Txema Martínez , ... participaran en la trobada .
Atentament.
Senyor i

divendres, 12 de setembre del 2008

Diumenge torna Página 2

Pares i mares del Sant Jordi enamorats del món dels llibres tinc una molt bona noticia per a tots vosaltres. Aquest diumenge, dia 14 de setembre torna el programa Página 2 a les 21 hores a la segona cadena de TVE.
En aquest primer programa de la segona temporada tenim a Manolo Valdés, Mario Vargas Llosa i també es parlarà de la pel·lícula de José Luis Cuerda Los girasoles ciegos.

 La pel·lícula està basada en la novel·la de Alberto Méndez editada per Anagrama l'any 2004 . Amb aquest llibre Alberto Méndez va guanyar el Premi de la Crítica i el Premio Nacional de Narrativa. Llibre que ens parla de les histories de la postguerra , del silenci, de la por, ... un llibre fantàstic.
Atentament.
Senyor i

dilluns, 8 de setembre del 2008

Juan Muñoz, segona entrega.

Si el primer contacte amb les escultures d'en Juan Muñoz ha despertat la vostra curiositat per aquest referent de la renovació escultòrica contemporània internacional; fins al 5 d'octubre podeu visitar al museu Guggenheim Bilbao la retrospectiva més important que se li ha dedicat : Juan Muñoz: retrospectiva.En les primeres exposicions individuals apareixen escales de cargol, balcons, baranes, terres òptics.. Dels elements arquitectònics passem a les figures i als grups de personatges. Totes les seves obres ens demanen que ens relacionem amb elles.

Aquesta exposició organitzada per la Tate Modern en col·laboració amb el museu Guggenheim Bilbao incorpora importants obres a gran escala: Escena de conversación 1994, Muchas veces 1999 ,Trece riéndose los unos de los otros 2001, Descarrilamiento 2000-2001.

Juan Muñoz treballa diferents materials en les seves obres: ferro, fusta, pasta de paper, bronze, linòleum, sorra, roba, resina , polièster i acer corten.
Quan baixeu les escales per entrar al museu us esperen Trece riéndose los unos de los otros. Els podeu mirar, tocar i fins i tot riure amb ells.
Atentament
Senyor i

divendres, 5 de setembre del 2008

Llibres i llibres a les ribes del Sena

Passejant per la vora del Sena, des de Notre Dame fins al Louvre es gaudeix de la màgia de les bouquinistes. Unes llargues fileres de caixes verdes (boîtes) omplen el passeig i ens criden l'atenció. Plenes de llibres vells, revistes antigues, cartells, postals, làmines, i records de Paris.
Bouquin és una de les paraules que en francès vol dir llibre. En flamenc boeckin significa petit llibre.
Els bouquinistes són els venedors dels llibres. Estan al llarg del Sena des de mitjans del segle XVI.
Inicialment transportaven els seus llibres en carros i lligaven les safates amb corretges de pell. Però l'any 1891 la ciutat els va autoritzar a deixar les seves caixes de forma permanent. Cada venedor té quatre caixes, i només en una poden vendre records turístics; les altres...plenes de llibres!

Han d'obrir" les petites llibreries" quatre dies a la setmana, i paguen 100 euros l'any pel lloc que ocupen. Molts dels llibres estan embolicats amb plàstic per protegir-los de la pluja.
La UNESCO els ha declarat patrimoni cultural de la humanitat.

Avui hi ha 250 bouquinistes i pots esperar 8 anys per ocupar un dels espais.
Diuen que durant la Revolució Francesa, els revolucionaris prenien els llibres de les biblioteques nobles i de l'església i els venien als bouquinistes... Ells, posteriorment els tornaven a vendre als seus antics propietaris.
El plaer de llegir, de remenar, de mirar, d'olorar,.. tot passejant per les bouquinistes.
Atentament.
Senyor i

dilluns, 1 de setembre del 2008

El Capità Nemo demana ajuda

Estava passejant tranquil·lament quan un home vestit de mariner antic m'ha demanat si el volia ajudar. Les seves explicacions m'han deixat molt i molt sorprès. Suposo que al veure la meva cara s'ha vist obligat a demostrar la veracitat del que havia dit. L'he acompanyat i realment tenia amarrat un submarí molt estrany on m'ha convidat a pujar. També he fet algunes fotografies.

M'ha dit que havia marxat uns dies de la novel·la de la que forma part per visitar a un bon amic... Ara no recorda el títol del llibre al que ha de tornar, i està molt preocupat perquè els lectors sense ell i el seu submarí no podran gaudir llegint, ja que el llibre no tindrà cap sentit.

Pensa, m'ha dit, en la colla de nois i noies, de nens i nenes que aniran a les biblioteques i demanaran el llibre! Recordo bé que és un llibre molt i molt llegit, fins i tot han fet d'ell algunes versions cinematogràfiques.
Aquí teniu una serie de dades, el podem ajudar entre tots?:
Ell es diu Nemo, i és el capità. El seu submarí és el Nautilus. L'autor de la novel·la és Jules Verne.

Li agrada molt la música i tocar el seu piano. Ha lluitat contra calamars gegants. El llibre forma part de la serie Viatges extraordinaris.

És un dels llibres de la trilogia que completen les novel·les: Els fills del Capità Grant i L' illa misteriosa.
Nens i nenes del Sant Jordi a quin llibre ha de tornar el Capità Nemo?
Atentament.
Senyor i