diumenge, 3 de maig del 2009

La Biblioteca del Monestir de Poblet (1).

He de confessar que estic una mica emocionat, tinc l'autoritació de Fr. Lluc Torcal , Prior de Poblet , per visitar la biblioteca del monestir. A les 11 hem quedat amb el bibliotecari Fr. Xavier Guanter i ,com que la puntualitat és un valor important, a l'hora prevista ens saludem.
Fra. Xavier m'autoritza a fer les fotografies de les dues sales que formen l'actual biblioteca:
La sala dels monjos i La sala dels novicis. Em deixa el llibre editat per l'Abadia de Poblet l'any 1974 "Història de Poblet" d'Agustí Altisent, que va ser monjo de Poblet, historiador i escriptor.

Estic una bona estona treballant a la biblioteca, recollint informació envoltat de silenci i de la llum que entra pels finestrals.Decideixo que a poc a poc aniré fent entrades al blog de la biblioteca perquè tinc molta informació i voldria compartir-la amb tot vosaltres.
Avui parlaré de la biblioteca més primitiva dels monestirs cistercencs l' armarium.L'armarium era un armari obert al mur, que estava al Claustre, entre la Sala Capitular i la porta de l'església.

Gravat de Clark, The care of books, 71, fig 19 . Armarium de l'abadia cistercenca de Fossanova (Italia). Font: Pàg 91 Història de Poblet. Aguatí Altisent.L'armarium de Poblet va passar per diferents transformacions i era més gran que el del gravat.
A Poblet tenim l'armarium a la sala nord de l'actual biblioteca, sala que estava dedicada al noviciat. Al S.XIII els novicis utilitzaven aquest armarium per deixar els llibres que feien servis.
Si voleu saber els misteris de l' scriptorium, no deixeu de donar un cop d'ull al blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i

6 comentaris:

  1. Jo també estic emocionada. És un honor per al blog de la biblioteca de l'escola, poder comptar amb la col.laboració de Fr. Xavier Guanter. Veure i passejar per la biblioteca del Monestir de Poblet, senyor i, devia ser una experiència inoblidable.

    Moltes gràcies per la seva dedicació, curiositat, ganes d'aprendre i fervor. Penso que està fent un treball que no té preu o sigui extraordinàriament valuós.

    ResponElimina
  2. Apreciada senyora:
    Gràcies a vostè l'escola pot gaudir ,dia a dia, d'una magnífica finestra oberta al món.
    Atentament.

    ResponElimina
  3. ¡¡HOLA!! HAY UN PREMIO PARA VOS EN MI BLOG, ESPERO TE GUSTE
    http://elblogderinconesdeljardin.blogspot.com/
    ¡¡FELICITACIONES!! POR TU EXELENTE BLOG

    ResponElimina
  4. ¡Qué suerte haber tenido el honor de visitar esta maravilla!,ya me hubiera gustado a mí.Sigue contando cosas,me interesa.
    Me parece muy buena idea acercar a los chicos a entornos como estos e intentar hacerles vibrar aunque sea un poquito o al menos que su imaginación se despierte -quizá inventando alguna historia de lo hubiera podido ocurrir en un lugar como este o...
    Un saludo,Isabel.

    ResponElimina
  5. Gracias por tu comentario Isabel.
    Realmente es un honor visitar esta biblioteca.
    Un abrazo a las Tierras Castellanas.

    ResponElimina