dimecres, 27 de maig del 2009

Taula i màquina d'escriure amb història.

Surto del monestir de Poblet satisfet per la feina feta i em crida l'atenció l'edifici que tinc a l'esquerra. La curiositat, com sempre, fa que la passejada desprès de la llarga estada a la biblioteca tingui un destí clar.


Xino-xano gaudeixo del solet de primavera i de la tranquil·litat que es respira. L' edifici llueix un cartellet que diu: Palau Nou de l'Abat . Segles XVI - XVII. La Judith Poblet molt amablement em convida a entrar i comença a explicar-me moltes coses d'aquest misteriós espai. Saquejat els anys 1822 i 1835 , ha estat gairebé destruït fins que l'any 1982 es va començar la seva restauració.

Gaudeixo de les explicacions i en una de les sales veig una taula amb una màquina d'escriure. Els dos objectes em criden l'atenció.
- T'has quedat parat Senyor i .
- Sí, tens raó Judith. Aquesta taula i la màquina d'escriure tenen una colla d'anys.
- Una colla d'anys i molta història!
- Molta història?
- Encara que ara ja no serveixen, en el seu moment van escriure una part de la història de Catalunya...





Les explicacions fan que em quedi bocabadat.
- En Josep hi va treballar del 1954 al 1977 a la seva residència de Clos-Mosny, a Saint Martin-le-Beau ( França). Amb aquesta màquina va escriure documents històrics, va prendre decisions difícils, va "governar"...
Ara sí que estic fet un embolic . Qui pot ser aquest Josep que mantingué viva una institució fonamental pels catalans aquesta colla d'anys?Per què vivia a França? Què és aquest edifici on estic?Algú em pot ajudar?
Atentament
Senyor i

5 comentaris:

  1. Preguntaré a la bona gent de segon si saben qui és aquest Josep. I, potser, durant el cap de setmana les seves famílies els ajudaran.

    ResponElimina
  2. Apreciada senyora:
    Gràcies per la seva iniciativa. Potser les famílies de segon ens podran ajudar! Estic intrigat i m'agradaria descobrir qui és aquest Josep.
    Atentament.

    ResponElimina
  3. Ens sembla que el tal Josep, podria ser Josep Tarradellas i Joan (Cervelló, 1899 – Barcelona 1988), exiliat a França durant la dictadura franquista, i el Palau Nou de l´Abat es un palau abacial situat fora del recinte principal, desde el 1982 en restauracio per part de la Generalitat per instalar-hi l´Arxiu Monastic de Catalunya. Al 1981 Josep Tarradelles va cedir al Monastir el seu arxiu personal.

    Jordi Obis i Farre i familia.

    ResponElimina
  4. Apreciat Jordi i família:
    Gràcies per la vostra participació. Ara recordo que em van explicar que aquest edifici era l'Arxiu Tarradelles. Si seguiu el blog de la biblioteca descobrireu els secrets d'aquest arxiu en les properes entrades.
    Atentament.

    ResponElimina
  5. Fantàstic Jordi!
    Deures molt ben fets! Dilluns ho pots explicar, si vols.

    ResponElimina