dilluns, 12 de juliol del 2010

De Sisebut a Ot.

Ja ens hem fixat en alguns dels petits tresors del Carrer Major de la Seu. Avui anirem fins a l'altre extrem d'aquest carrer. Sortim de la Biblioteca de Sant Agustí i passegem altra vegada pel Carrer Major, ple de gent de tota la comarca perquè és el mercat setmanal. Aquest mercat apareix documentat l'any 1.029. Com podeu veure, nens i nenes, ja fa gairebé 1.000 anys d'aquesta activitat econòmica i social.

El final del carrer ens regala una majestuosa edificació, la Catedral de Santa Maria d'Urgell. He de confessar-vos que cada cop que veig aquest edifici em torna a sorprendre la seva bellesa.

Com moltes poblacions , la Seu va caure sota el domini musulmà i quan es va retirar l'exercit de Abd al-Malik van destruir la ciutat i l'església episcopal. A poc a poc es va construir la nova catedral impulsada pel bisbe Sisebut que la va consagrar l'any 839. Amb el pas dels anys la catedral quedava petita perquè la zona s'anava repoblant i hi vivia més gent. El bisbe Ermengol va fer la segona catedral; i l'actual, la tercera, va ser iniciativa del bisbe Ot.
La catedral sembla una fortalesa, els seus murs estan fets amb grans blocs de granit. Aquesta roca no té el mal de la pedra , i per això es conserva en perfecte estat. Molts dels nostres monuments estan construïts amb gres que amb els anys es desfà, es torna un polsim. A Lleida podem veure aquest problema a l'església de Sant Martí, a la de Sant Llorenç, a la Seu Vella,...
La catedral de la Seu és d'estil romànic i té característiques italianitzants.
La façana principal està coronada per un campanar petitet, però fins al 1.950 els habitants de la Seu no sabien que existia aquesta filigrana arquitectònica, perquè estava tapada per la torre del rellotge.

Entro i vaig cap al claustre, gairebé quadrat i amb una filera de columnes . Cada ala mesura uns quatre metres d'amplada i té la coberta de fusta.Contemplo en silenci aquest espai i finalment entro al Museu Diocesà d'Urgell, annex al claustre i situat en l'edifici de l'antiga església de la Pietat i de la Casa del Deganat.


La col·lecció del museu està formada bàsicament per objectes d'art litúrgics i religiosos dels segles X al XVIII. Ens fixarem en els seus còdex, especialment en el Beatus.
Voleu entrar?
Atentament.
Sentor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada