divendres, 16 de juliol del 2010

La bellesa de les miniatures.

El robatori del Beatus, ha tingut com a conseqüència lògica, un increment de les mesures de seguretat.Vaig demanar permís al Museu Diocesà d'Urgell per fotografiar-lo . No ha estat possible, però parlant amb gent del Bisbat, m'han autoritzat a utilitzar les imatges del DVD que es pot veure a la sala on s'exposa el Beatus.

El Beatus és un còdex de l'Alta Edat Mitjana amb el text de l'Apocalipsi escrit per un monjo de Liébana ( Cantàbria), anomenat Beatus. Aquest monjo dóna nom al llibre, i va viure a finals del segle VIII. El Beatus va ser un dels llibres més importants i més llegits a tots els monestirs.

Són magnífiques les seves miniatures, amb colors molt vius. Feien entendre les escenes del llibre fins i tot a la gent que no sabia llegir. Aquests còdex tenen un gran valor històric i unes il·lustracions d'una bellesa evident.

Hi ha molt pocs Beatus il·lustrats al món, només vint-i-quatre. Estan fets entre el segle IX i XIII. La gent els coneix pel nom del lloc on es conserven: Beatus de la Seu, de Silos, de Girona, de Manchester, ...

El de la Seu, és dels més antics, ja té mil anys, dos-cents més que la Catedral romànica. Té noranta miniatures impressionants . No està clar on el van fer, a Castella Lleó, a la Rioja (San Millán de la Cogolla), o a Navarra.

Apareix mencionat als arxius de la Catedral l'any 1.147. Els colors de les miniatures es mantenen molt vius malgrat els mil anys del còdex. Han perdut intensitat les zones que es toquen amb els dits per passar les pàgines.

En les representacions del dimoni algun dels lectors del Beatus va rascar els ulls per estalviar-se
la seva mirada malèfica i el seu càstig. Amb l'òxid de plom feien el color vermell, potser amb la fel d'algun animal feien el verd, ... Calia molta paciència i era feina de molts anys fer una còpia.

Sembla que en Beatus de la Seu van treballar-hi tres escrivans i dos pintors. Sovint, en acabar la feina deixaven aquesta nota: "Dono gràcies a Déu perquè m'ha permès arribar fins al final del llibre sense patir malaltia. Amén"

Una curiositat, l'any 1.950, la Comunitat Europea va convocar un concurs per triar el seu símbol. Heitz, un pintor catòlic d'Estrasburg, va presentar un disseny inspirat en la miniatura Dotze estrelles sobre un fons blau, en la que una serp de set caps ( símbol de plenitud del mal), ataca a una dona vestida de sol i coronada per dotze estrelles sobre fons blau.

Com podeu veure, nens i nenes, el Beatus de la Seu és una meravella. Si visiteu la ciutat no oblideu guardar una mica del vostre temps per gaudir-ne.
Atentament.
Senyor i

1 comentari:

  1. Quines il.lustracions més boniques!
    Quin luxe tenir-les aquí.
    Gràcies senyor I.

    ResponElimina