dijous, 11 de novembre del 2010

L'arxiu de Simancas.

El passat mes d'agost vam descobrir la vila medieval d' Urueña al blog de la biblioteca. A la Villa del libro vam dedicar-li tres entrades titulades "Façanes literàries".
Continuant la passejada per aquestes magnífiques terres de Castella, molt a prop de Urueña, ens aturem a Simancas. Aquest petit poble de 5.000 habitants té un impressionant castell que es va construir al segle XV sobre l'antiga fortalesa àrab. Els encarregats d'aquesta obra van ser la família Enríquez. Després va passar als Reis Catòlics, que durant el seu regnat i el de Carles V li van donar funcions de fortalesa, dipòsit d'armes, de diners i presó. L'any 1.540, Carles V, va decidir guardar documents en una de les tres torres del castell. És l'inici de l'arxiu de Simancas, el primer arxiu oficial de la Corona de Castella.

El gran transformador de la fortalesa en arxiu va ser Felip II. Va convertir el castell en Arxiu General del Regne. Fins i tot va fer l'any 1.588 un reglament de l'arxiu que es considera el primer reglament d'arxius del món:" Introducción para el gobierno del Archivo de Simancas".
El seu nom actual és Archivo General de Simancas. És un dels arxius més importants d'Europa i conserva uns 35 milions de documents.Està clar que si volem fer un estudi històric des de finals del segle XV fins al 1.800 , la visita a l'arxiu de Simancas ens facilitarà molt la feina.
Podem dir que és el primer edifici construït per a ser arxiu.

Nenes i nens, es evident que estem a la porta d'un arxiu molt, però molt, important.
Voleu entrar?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada