divendres, 5 de novembre del 2010

Un cop d'ull a l'arxiu municipal (4).

Molts prestatges estan plens amb Actes de l'Ajuntament, o Actes de ple. El nom que es donava a les actes ha anat canviant segons l'època històrica. Les més antigues són de l'any 1.340.

Les actes dels òrgans de govern de la Paeria ( Consell General, Consell Particular, Prohomenies, Ple, Comissions de Govern,...) estan agrupades en 391 volums i van del 1.340 al 2.002.

Aquests documents ens permeten descobrir molts fets importants de la nostra ciutat. Segons del que tracten els llibres d'actes reben diferents noms: del Consell General,d'Acords de l'Ajuntament, del Ple de la Corporació, de la Comissió de Govern, els Manuals d'actes de la ciutat, els llibres de bans i edictes,....

En les primeres explicacions que ens va explicar l'arxivera em va sorprendre quan parlava dels llibres de Crims. Hi ha 80 llibres que reuneixen els documents que fan referència a l'actuació del Tribunal de Coltellades, des de l'any 1.308 fins al 1.701.Lleida podia jutjar els delictes comesos a la ciutat.

Font: Arxiu Municipal.

Coltellades ve de coltell, que vol dir ganivet. El tribunal estava format per un veguer, dos consols (després van ser dos paers), i 10 prohoms de la ciutat.
Estan escrits en català del carrer i ens permeten estudiar sobre la llengua medieval, historia, medicina, dret, criminologia, psicologia,...
Si seguiu el blog de la biblioteca, a la propera entrada i última dedicada a l'arxiu municipal descobrirem més secrets.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada