dissabte, 27 de novembre de 2010

Torna el fred, torna l'aparador màgic.

Aquest final de novembre ens ha sorprès amb un fred hivernal. Passejant per la Plaça de la Sal l'aparador de la Llibreria Fregola sembla que ha notat les baixes temperatures i ens parla d'una tradició amb la que comencem el cicle d'hivern.
Si doneu un cop d'ull a l'aparador podreu veure una colla de figuretes de fang, construccions de suro, rius de paper de plata, ...

Els personatges que representen aquestes figuretes vesteixen de manera molt diferent a la nostra. També m'he fixat que per desplaçar-se no tenen ni cotxes, ni motos; es mouen ajudats per animals.

Si ens fixem en les figures de fang podem veure que estan molt més ben fetes que les de plàstic. Darrere de cada figura hi ha la mà dels artesans que han fet la figura original, els motllo, les còpies en fang, la pintura, la cocció,....

Puc veure soldats molt enfadats, dimonis amb la forca, personatges que semblen molt importants i viatgen en camell, corders, ànecs, pastors que s'escalfen a la vora del foc , ... Sembla que tots fan via per anar a visitar a un nadó.

A l'aparador petit del costat de la porta de la llibreria hi ha unes figuretes que estan molt enfeinades en anar de ventre..., acompanyades del Calendari dels pagesos ( el del 2.011 serà el 150), l'Almanac de cordill, el Calendario Zaragozano, El Calendari-Bloc Duran que s'edita des de 1.916...


Entro a la llibreria amb molta amabilitat m'expliquen que aviat canviaran l'aparador. No ens presentaran una tradició diferent , però les noves figues mouran alguna part del cos .
Nenes i nens estic una mica atabalat. De quina tradició ens parla l'aparador màgic?
Si voleu donar un cop d'ull a les noves figuretes i als preparatius que es viuen a la llibreria no deixeu de visitar el blog de la biblioteca.
Atentament.
Senyor i

1 comentari: