dissabte, 12 de maig del 2012

La paraula banya la terra....

Segueixo, prudentment per no ser vist, a les nenes i nens de Cicle Inicial en la seva estada a La Pobla de Cérvoles. Surten de Can Gort, (casa del 1.793 de Josep Gort de la qual els actuals propietaris han conservat el nom), i baixen pel Carrer Major fins arribar a la plaça de Sant Miquel. Els nens seuen i els monitors continuen les explicacions del taller en el que descobreixen els secrets de la història del poble.

Darrere seu s'aixeca, majestuosa, l'Església de la Mare de Déu de la Jonquera que es va construir l'any 1.728 sobre les restes d'una església romànica. Tocant gairebé a l'església hi ha l'Ajuntament i l'Ecomuseu de l'oli. Si mireu bé, a l'esquerra dels nens, veureu una escultura d'un home llegint...


L'autor és l'escultor argentí Miguel Ángel González, que ja fa una colla d'anys viu a Lleida. En una placa mig amagada entre l'heura podem llegir: " La paraula banya la Terra talment l'aigua i els oceans". Aquesta escultura és un homenatge a Josep Espasa i Anguera, nascut a Pobla de Cérvoles l'any 1.840.

Font fotografia: Enciclopèdia.cat

Josep Espasa era d'origen humil i va emigrar a Barcelona. Una de les seves feines va ser la de peó en l'enderrocament de les muralles de la ciutat. També va treballar com a repartidor d'obres en fascicles que calia enquadernar posteriorment. L'any 1.860 amb el seu germà Pau, van fundar l'empresa Espasa Germans. L'any 1.905 començà l' "Enciclopedia universal ilustrada europea americana", coneguda popularment per "Enciclopedia Espasa". Aquesta enciclopèdia formava part de qualsevol biblioteca una mica important.

Sembla que l'home de ferro està molt emocionat amb la lectura... Al costat d'uns nens totalment informatitzats, el record al fundador d'una magnífica enciclopèdia...

Ara que les noves generacions gairebé mai consulten els llibres en una biblioteca i només es pot buscar a la Wikipedia, l' " Enciclopedia Espasa" també forma part de l'espai d'internet.
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Hola senyor i:
    Els nens i les nenes de segon diuen que el senyor que esta sentat damunt la bola del món,està al labavo. Pau Aguilar.

    ResponElimina
  2. Hola Pau. Els de segon no han mirat bé aquesta escultura, tu sí.
    Atentament.

    ResponElimina