dimarts, 8 de maig del 2012

Nascut a la Lleida romana.

El mes d'abril vam celebrar les festes dels patrons de Catalunya. El dia 23, Sant Jordi; i el 27 La Mare de Déu de Montserrat. Com sempre la centenària llibreria de la Plaça de la Sal ens ho va recordar.
Si doneu un cop d'ull l'aparador de la llibreria Fregola ja ens fa pensar en el proper dia 11 de maig, en que torna una de les nostres tradicions. L'aparador ens mostra una figura envoltada d'una colla de records de Lleida: La Seu Vella, la façana d'arquitectura romànica de la Paeria, la Porta dels Lleons, Lo Marraco, Indíbil i Mandoni,...

Diuen que la persona representada en la figureta va néixer a la Lleida romana l'any 263. Va ser centurió ( militar romà que comandava una centúria - cent soldats-) de la guàrdia personal de Dioclecià ( emperador romà del 20 de novembre del 284 al primer de maig del 305) .

Va morir a Badalona l'any 305 juntament amb 73 companys. Des del segle XVII és el patró de Lleida ( 1.627) i Badalona ( 1.635).

Nenes i nens, el proper divendres dia 11 de maig fareu festa perquè és el dia del patró de Lleida.La ciutat el recordarà i viurem uns dies de Festa Major. Algú recorda seu nom?
Atentament.
Senyor i

2 comentaris:

  1. Hola senyor i. Som les nenes i nens de primer. No sabem qui és el patró de Lleida, però l'Ekaterina diu que ella va estar a la festa i tothom li va portar moltes flors.L'Ekaterina també va portar un ram.

    ResponElimina
  2. Molt bé Ekaterina! Els teus companys lleidatans no saben qui és el patró de la seva ciutat... Segur que saben el nom de molts futbolistes... Atentament.

    ResponElimina