diumenge, 27 d’octubre del 2013

Klementinum ( 1 ).

Al cor de Praha, al costat de la Plaça de la Ciutat Vella on hi ha el conegut rellotge astronòmic, trobem l'antiga seu del col·legi i de la Universitat jesuïta . El recinte es va anar ampliant durant una colla d'anys, ara destaca l'estil barroc.


Els jesuïtes arribats a Bohèmia l'any 1.556, van substituir a l'ordre dels predicadors ( dominics ). S'encarregaren de construir bona part d'aquest complex.
Només entrar al recinte ens adonem de la transcendència del lloc al llegir a la placa: Národní Kilturní Památka  ( Monument cultural nacional ).


Actualment acull la seu de la Biblioteca Nacional, la Biblioteca Tècnica Estatal i la Biblioteca Eslava ; amb uns sis milions de llibres i moltes sales de lectura.


Dels edificis destaca una torre de 68 metres d'altura, acabada de construir l'any 1.722. és la torre astronòmica. Des de mitjans dels segle XVIII, de la mà dels matemàtic i físic Josef Stepling, la torre es va equipar amb aparells astronòmics. Està coronada per una estàtua de l' Atlant que sosté a les seves espatlles la esfera celeste, que representa els astres , els seus moviments i els diferents cercles astronòmics ( eclíptica, equador,...).


Comença a arribar gent per fer la visita guiada al Klementinum, que ens permetrà, a més a més  de veure els secrets de la torre , donar un cop d'ull a la sala dels meridians, a la capella dels miralls i descobrir una joia amagada...


Aquesta joia és una fantàstica Biblioteca barroca. La voleu veure?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada