dimecres, 23 d’octubre del 2013

La biblioteca del monestir de Bellpuig de les Avellanes.

En la descoberta que hem compartit al blog, de l'arxiu , quedava molt clar que la desamortització de Mendizábal ( 1.836 - 1.837 ) va suposar el saqueig i espoli del monestir. Si l'arxiu va perdre gairebé tots els fons que els premostratencs van generar entre el segle XII i el XIX, a la biblioteca li va passar el mateix.
Aprofitem amb l'arxiver un moment de descans d'un dels molts cursos que s'imparteixen al monestir per donar un cop d'ull a la biblioteca. A la taula de treball hi ha alguns dossiers, aigua , gots i platets amb caramels per endolcir la feina dels que s'estan formant.


Entrem amb el Robert Porta imaginant la gran biblioteca antiga que va tenir el monestir fins al segle XIX. Però la realitat és diferent...No queda res de la biblioteca dels premostratencs, però tenim una bona biblioteca formada per tres seccions.


La Biblioteca General té un fons similar al d'una biblioteca pública. Uns sis mil llibres donen servei als clients de l'hostatgeria, comunitat, personal intern,... A la Biblioteca Especialitzada podem consultar uns quinze mil llibres que ens parlen de religió, educació i Catalunya. Aquest fons està destinat a investigadors i estudiants.


La tercera secció és la Biblioteca Marista que és una biblioteca auxiliar a l'arxiu històric dels germans maristes de Catalunya formada per uns dos mil volums. Podem consultar-hi totes les publicacios editades pels germans maristes.


Actualment s'està treballant per poder oferir en el futur els serveis de biblioteca per internet. Es farà una web i s'estudia la possibilitat d'oferir un catàleg bibliogràfic en línia.
El que ja podeu consultar és el blog Biblioteca del Monestir. Si entreu a l'enllaç anterior tindreu una sorpresa! 
Torno a agrair al Robert el temps que m'ha dedicat. Ell m'indica com anar a l'edifici de l'Arxiu Gavín, la tercera descoberta que farem al monestir. 
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada