dijous, 27 de febrer del 2014

Mas de Melons, una joia a prop de Lleida ( 7 ).

A l'entrada anterior dedicada a la nostra Reserva Natural Parcial passejàrem al costat dels grans ramats de corders que fan nit a Mas de Matxerri. Avui visitarem la bassa dels Roquissos, a mig camí entre el Mas de Melons i el Mas de Matxerri.
En aquest espai estepari, l'aigua és fonamental. La bassa dels Roquissos és una cavitat excavada a terra i folrada amb pedra seca. Sobre la pedra seca destinada a estar en contacte amb l'aigua, hi ha una capa de calç per impermeabilitzar-la.


Sembla que la van construir a finals de segle XIX, principis del XX. Just al costat hi ha una pica de pedra, on posaven l'aigua de la bassa perquè el bestiar begués.


A la bassa antiga moltes vegades no hi ha ni una gota d'aigua, la sequera és en ocasions aclaparadora i només algunes plantes ens regalen una mica de color amb les seves flors diminutes.


Hi han una petita barana de protecció i unes peces de fusta al final de l'escala d'accés.És evident que l'antiga bassa ja no compleix la seva funció original i actualment és una mostra d'arquitectura popular.  Però ja fa uns anys es va construir una bassa nova com abeurador per a la fauna.


Una sèrie de conduccions canalitzen l'aigua de pluja cap a la bassa, aigua imprescindible perquè els animals salvatges puguin sobreviure a  Mas de Melons...

L'aigua sempre és vida, però en zones extremes com la Reserva Natural Parcial de Mas de Melons, a molt pocs quilòmetres de la nostra ciutat, encara més.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada