diumenge, 16 de febrer del 2014

Tornar al Palau ... ( i 2 ).

Ja vaig comentar-vos que Alphonse Mucha considerava l'Epopeia Eslava com la seva obra més important. Fins al 31 de desembre d'enguany podeu admirar-la al Palau Veletrzní de Praha, on es va exposar per primera vegada fa 86 anys. L'Epopeia Eslava ( Slovanská Epopej ), és una sèrie de vint quadres monumentals, gairebé tots de 6 X 8 metres, que representen la història dels pobles eslaus. Mucha va dedicar la segona meitat de la seva carrera artística a crear aquesta obra concebuda com a monument a tots els pobles eslaus.


El Sant Mont Athos, quadre número 17.Any 1.926.

L'any 1.899 estava treballant en el disseny de l'interior del pavelló de Bòsnia Hercegovina per a l'exposició de París del 1.900. Va viatjar molt pels Balcans per investigar la seva història i costums. També va observar la vida dels eslaus del sud en les regions que havien estat annexionades per Àustria-Hongria.

 
Detall de La Coronació del tsar serbi Stefan Dusan com emperador romà. Quadre número 6. Any 1.926.

D'aquesta experiència va sorgir la inspiració per crear el projecte que reflectís l'épica de tots els pobles eslaus.

 
El jurament de l'Omlandina sota el til·ler . Quadre número 18. Any 1,926. L'Omlandina era una organització nacionalista txeca creada a la dècada del 1.890.

Els grans quadres del projecte retraten les alegries i tristeses de la seva nació i de tots els pobles eslaus.


Detall de l'Abolició de la servitud a Rússia. Quadre 19. Any 1.914

Passejant entre aquests quadres gegants costa creure que Mucha no pogués entrar a l'Acadèmia d'Arts Plàstiques de Praha. Quan era jove per guanyar-se la vida pintava decorats teatrals. 

Els eslaus en la seva pàtria original . Quadre número 1. Any 1.912.

Però l'Epopeia Eslava és una obra polèmica i encara alguns experts discuteixen el seu valor artístic. El que està clar és que la gent que no som erudits quan estem davant dels impressionants llenços, no entenem aquests dubtes.


Detall del quadre número 1 Els eslaus en la seva pàtria original. Any 1.912.

L'any 1.912 va llogar una gran sala al Palau de Zbiroh on comença a pintar els primers quadres.Aprofiteu aquest any per descobrir el gran projecte d'Alphonse Mucha, i recordeu que fins al 31 de desembre podeu visitar l'exposició temporal al Palau Veletrzní de Praha.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada