dissabte, 15 de març del 2014

A Santa María de Valbuena ( 1 ).

El 31 de juliol passat amb l'entrada Converses minerals, s'iniciava la descoberta del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes i dels seus arxius i biblioteca. Aquesta descoberta la vam poder seguir periòdicament al blog fins al 19 de gener. Però quina relació hi ha entre el Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes i el Monasterio de Santa María de Valbuena a prop de Valladolid? 


El monestir català fou fundat l'any 1.166 per Ermengol VII , comte d'Urgell del 1.154 al 1.184. La fundació del monestir castellà es remunta al 15 de febrer del 1.143 i Estefania Ermengol , filla d'Ermengol V, comte d'Urgell del 1.092 al 1.102, en va ser la responsable. Ermengol V era l'avi d'Ermengol VII, i la fundadora del monestir , era la seva tieta. Estefania d'Armengol va morir als 43 anys, el mateix any de fundació del monestir val·lisoletà.


El pare del fundador del Monestir de les Avellanes fou Ermengol VI, comte d'Urgell del 1.102 al 1.154, i germà de la fundadora de Santa María de Valbuena. L'avi d'Ermengol VII, Ermengol V, va passar bona part de la seva vida a Castella on, l'any 1.093 es va casar amb María Pérez , filla de Pedro Ansúrez, Señor de Valladolid.


Estefania Ermengol va donar unes terres al costat del riu Duero per erigir-hi un monestir de clausura. Va néixer com monestir benedictí i es va adscriure al Cister l'any 1.151.  


Els segle XII i XIII van ser els de màxim esplendor, en canvi el segle XIV va suposar una gran crisi deguda a les guerres i la pesta. Fins al segle XV, amb el reformador fray Martín de Vargas, el monestir no té  un renaixement econòmic i artístic. Posteriorment va tornar a patir un declivi, fins al desastre de la desamortització.


La Fundación Las Edades del Hombre  , té la seu en aquest monestir i es dedica a la promoció de la cultura mitjançant la conservació, desenvolupament, protecció i difusió del patrimoni de les onze diòcesis de Castella-Lleó.Ja fa divuit anys que organitzen una impressionant exposició anual . La propera, la dinovena, la podrem gaudir a Aranda de Duero. De maig a novembre les esglésies de Santa María i de San Juan acolliran Eucharistia, que segur ens deixarà bocabadats.
Però el que no m'esperava del passeig tranquil pel claustre de Valbuena. era trobar-me amb la gran lliçó de fotografia que es va poder viure i veure a Oña ( Burgos) en l'exposició de Las Edades del Hombre  l'any 2.012, Monacatus.
La voleu veure?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada