dimarts, 11 de març del 2014

Al qirkat.

Sempre és una bona idea passejar tranquil·lament fins al turó de la Seu Vella. La visita a la nostra antiga catedral ens regalarà descobertes sorprenents com la que us explico avui.
El claustre de la Seu Vella té dimensions espectaculars i és un dels claustres gòtics més grans d'Europa. Dotze finestrals envolten el pati central i altres cinc estan oberts a la ciutat de Lleida. La curiosa disposició fa que la galeria sud-oest sigui un impressionant mirador de la ciutat. 


Si investigueu a fons els finestrals d'aquest mirador, un misteriós dibuix us deixarà bocabadats. Obriu molt bé els ulls i aneu al finestral més proper a la porta d'accés al campanar, el que està més a la dreta...


Les vistes de Lleida segur que us agraden, però ara cal ser molt prudent i pujar al finestral. Entre les bases de dues columnes trobareu un dibuix geomètric estrany...


Si us apropeu, veureu un alquerc, paraula que ve de l'àrab al qirkat . És un joc àrab d'estratègia amb cinc línies paral·leles, cinc perpendiculars i algunes diagonals; en el que cal menjar-se les peces del company de joc, saltant-les. Es juga amb 24 peces, 12 d'un color i 12 d'un altre. La posició de sortida està explicada al proper dibuix de la Wikipedia:


Els experts pensen que el joc va néixer a l'Antic Egipte i els àrabs el van portar a la Península Ibèrica. Es pot trobar gravat en les pedres d'alguns temples antics, com és el cas de la Seu Vella de Lleida.


Al joc cal moure una de les peces a un espai buit adjacent. Les dos posicions han d'estar unides per una recta. Per menjar-se una peça ho fem com al joc de les dames. El guanyador és el que es menja totes les peces del company o li impedeix moure-les.
Penseu que fa segles, just on esteu vosaltres, dues persones es trencaven la closca pensant com guanyar.El tauler gravat a la pedra fa molts anys que espera nous jugadors...


A l'anterior il·lustració podeu veure com dos cavallers acompanyats pels seus arquers, juguen a l'alquerc. És del "Libro de los juegos de Alfonso X", fet a la corte de Sevilla l'any 1.283. ( Font: "Juegos de todo el Mundo" de Frederic V. Grunfeld, editat per a l' UNICEF l'any 1.978 per Edilán)
L'alquerc va passar de la Península Ibèrica a Occitània, on barrejat  amb els escacs va donat lloc a un nou joc, les dames.
En castellà es diu alquerque. Va ser un joc amb molts seguidors a l'Edat Mitjana. Si aneu a la ciutat de Burgos, al monasterio de la Huelgas a l'atri d'accés al temple, anomenat pórtico de los Caballeros, en veureu una colla gravats a les pedres.
El turó de la Seu Vella, molt per descobrir.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada