dimecres, 19 de març del 2014

Un cop d'ull al Círculo de Bellas Artes ( i 3 ).

Ja vaig comentar-vos a l'entrada anterior dedicada al Círculo de Bellas Artes ( CBA) , que el terrat a més a més dels regals visuals sobre la ciutat de Madrid, té algun secret per descobrir...En aquest espai s'organitzen concerts als que hi poden assistir 500 persones.
Dos elements hi destaquen: el torreón i la estatua de Minerva.
El torreón afegeix dues plantes més a l'edifici. Actualment no hi podem accedir, però si admirar la seva escala de forja i els detalls ceràmics que el decoren.


Sembla que aquesta part de l'edifici s'esforci per apropar-nos al cel... Ja fa una colla d'anys hi havia els tallers de dibuix del CBA. Penseu la llum que tenien els alumnes per treballar.


Altres detalls ceràmics els podem veure a les xemeneies d'aquest edifici dissenyat l'any 1.919 per l'arquitecte Antonio Palacios Ramillo.


El segon element més destacat de la azotea del CBA, és l'estàtua de Minerva, una escultura amb una història accidentada. La deessa més popular de la mitologia romana ja formava part del projecte inicial d'Antonio Palacios però, per problemes econòmics, no es va poder fer en aquell moment i el CBA va estar gairebé 50 anys sense la seva estàtua del terrat.


Minerva és obra del gadità Juan Luis Vasallo Parodi. Aquest escultor va anar molt jovenet a estudiar a Madrid després de guanyar una beca per assistir a les classes de dibuix del natural al CBA. Poc podia imaginar-se que anys després, guanyaria el Concurso Nacional de Escultura convocat l'any 1.964 pel CBA; en el que calia presentar una estàtua de la deessa de les arts.


L'escultura pesa 3.000 quilograms i fa més de sis metres i mig d'altura. La van pujar al terrat ajudats per  tres grues, l'any 1,966.
Minerva era la deessa de la saviesa, les tècniques de guerra i les arts. Protectora de Roma. Filla de Júpiter, déu superior dels romans. Júpiter es va empassar a Metis, deessa de la prudència, però immediatament va notar un dolor molt intens al cap, i per això anà a veure a Vulcà, dèu del foc i de la forja.Vulcà decidí obrir-li el cap d'un cop de destral, i en obri-lo va aparèixer Minerva.
Minerva està acompanyada d'un mussol, animal consagrat a la deessa.
Per acabar un petit regal visual, la magnífica fotografia feta des de el torreón pel fotògraf madrileny Fernando Manso, ens mostra a Minerva dominant el cel de la ciutat...


Font fotografia: Fernando Manso

Si visiteu Madrid, no oblideu aquest centre cultural situat a la Calle de Alcalá número 42.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada