dijous, 10 de juliol del 2014

Adéu Llibreria Fregola.

Els seguidors del blog sabeu que les botigues centenàries de la nostra estimada Lleida, hi tenen un tracte especial. La més jove d'elles, la Llibreria Fregola i el seu aparador màgic, ens han servit per seguir les nostres tradicions. El 8 de febrer del 2.008 vaig fer la primera entrada dedicada a la llibreria; amb el títol Ofici de botiguer. Sento dir-vos que avui em toca fer-ne l'última perquè dia 31 d'agost tancarà després de 102 anys.


Passejar per la Plaça de la Sal ja no ens permetrà recordar les nostres tradicions. i és molt probable que una franquícia ocupi el seu lloc.El nou establiment respectarà l'aparador de vidre pintat i daurat d'aquesta botiga familiar dedicada a la llibreria, papereria, records de Lleida i articles religiosos? Aquests últims dies de la llibreria podeu veure com una colla d'objectes religiosos rebaixats ocupen l'aparador.


Fundada l'any 1.912 per Ramon Fregola Fabregat, el matrimoni format per Manel Fregola Suñer i Ana Maria Navarro van ser la segona generació que es va encarregar del negoci. Els seus fills Ramon i Manel tanquen aquesta nissaga de llibreters.


Al setembre ja no podreu remenar entre figuretes, plats i gots amb motius lleidatans com el Marraco,l'Indíbil i Mandoni, la porta del Lleó; ni deixar-vos seduir per l'Ana Maria, una botiguera amb un savoir faire inqüestionable.
Entre totes les ofertes d'aquesta liquidació, només entrar , la botiga ens recorda l'última tradició que ens anunciarà, la dels fanalets de Sant Jaume, tradició lleidatana que ja apareix documentada en un text de l'any 1.609..." Tenen en Leyda una Capella de sanct Jaume al carrer del Peu del Romeu: y es fama continuada de pares i fills, que lo sanct en aquell seu passatje posá alli. Y los minyons la nit de la festa del sanct,van ab llanternetes de paper ab llums: á las quals diuhen sanct Jaumets en memoria de la predicació que lo Apóstol feu en dita Ciutat".


Durant molts anys van ser els distribuïdors de la casa Olivetti. Segur que les noves generacions no saben de que parlo, ells no han vist mai una màquina d'escriure. Avui mentre m'acomiadava i donava les gràcies als germans Fregola pel tracte rebut aquests anys; alguns enamorats de la botiga volien guardar-ne un record gràfic...


Alguns dels objectes rebaixats són molt curiosos com els canelobres a 12 €, el joc d'escrivania a 33 € i el joc d'encenser + naveta + peu per 212 €...


Els números no surten i el negoci ha de tancar. Molts dels articles que trobareu rebaixats a la botiga ens parlen l'altres temps: màquines d'escriure, plomes estilogràfiques,..


La família Fregola ens va permetre gaudir a un petit grup de nens i nenes de tots els seus espais màgics. Si ho voleu recordar, a l'entrada La visita ( 1 ), veureu les seves cares durant la descoberta... 
Estem molt acostumats a les rebaixes d'estiu, però segur que poques vegades heu llegit aquesta oferta: Imatges de Sants a 7,50 €.


Acabo recomanant-vos una última visita a la botiga i un cop d'ull al recull de vint-i-sis entrades dedicades a la Llibreria Fregola
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada