diumenge, 20 de juliol del 2014

Joan Brossa a les Garrigues ( 1 ).

Els seguidors del blog ja coneixeu algun dels secrets d'un dels pobles de les Garrigues més sorprenent, la Pobla de Cérvoles. Hem visitat virtualment el Celler Mas Blanc i Jové i la Vinya dels Artistes. També vam descobrir a Josep Espasa i Anguera , nascut al poble l'any 1.840, i que amb el seu germà Pau van fundar Espasa Germans que l'any 1.905 començà la conegudíssima Enciclopèdia Espasa.
Avui torno a passejar per aquest paratge encisador i , sobtadament, em sorprèn una estranya figura que apareix entre els arbres...


He anat xino-xano per la Vinya dels Artistes fins arribar a la Sargantaneta i quan marxo he vist la misteriosa estructura. Al passar pel costat de La llum planant damunt la terra , la impressionant escultura d'Esteve Casanoves, torno a gaudir de la seva companyia envoltada de vinyes...


Com més a prop estic de resoldre l'enigma, més clar tinc que veig una lletra A gegantina  invertida. Sembla que aquesta A capgirada sigui un imant que m'atreu i m'atreu .


Arribo al camí que baixa fins a la lletra girada i començo a entendre... Al peu d'una alzina florida, en una placa metàl·lica enganxada a una gran pedra puc llegir: El no res de tot i el nom de Joan Brossa.


El  poema visual Cap de bou de Joan Brossa, el gran poeta avantguardista català més important del segle XX, transformat en escultura gegantina em recorda una vinya  immensa que mira tranquil·lament aquesta part de la Vinya dels Artistes. Un immens silenci banya l'amfiteatre El no-res de tot "Cap de bou".


Joan Brossa deia que la lletra A era una porta a la literatura i al coneixement; l'inici de l'expressió artística. Però si capgirem aquesta lletra apareix un cap de bou, figura molt important des del món antic. A "Poemes públics" 1.974 - 1.975  podem llegir:

¿No és un cap de bou girat
de l'inrevés la A, punt de partida
de tota expressió artística?

Però els poemes de Joan Brossa també els podem trobar passejant pels carrers i places de la Pobla de Cérvoles...
Els voleu veure?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada