divendres, 4 de juliol del 2014

Gràcies senyoreta.

L'editorial trempolina Garsineu va editar l'any 2.010 el número 32 de la col·lecció La cullereta. Home i societat, escrit per la mestra jubilada Assumpció Batalla."Cap-Roc. Antics oficis i costums que es perden al Pallars i al Pirineu ( segona part )" ens proposa la descoberta d'oficis pràcticament desapareguts i d'una colla de paraules relacionades amb ells que, per a la gran majoria dels lectors, són totalment desconegudes.
És molt important que els padrins deixin testimoni escrit del que saben, perquè sinó perdrem una bona part del nostre patrimoni.


Llegiu les senzilles i entenedores explicacions de l'Assumpció i sabreu que feien xolladors, basters, tiradors, capadors, calderers, fideuers,... També podreu entrar a les botigues de queviures i ultramarins, o a les de roba al detall, o...
Al gener del 2.008 ja vaig recomanar-vos el primer llibre d'aquesta mestra pallaresa " Antics oficis i costums que es perden ( al Pallars i al Pirineu)", editat també per Garsineu  , que ens presentava una colla d'oficis que feien els nostres avantpassats.

Mireu quina llista d'oficis explicava al primer llibre: dida, filadora, paraigüer, matalasser, traginer, boter, pastor,...I que em dieu del llistat de feines: fer sabó, fer bugada, batre,... Aquests petits llibrets ens parlen d'un món que no podem oblidar.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada