divendres, 1 de maig del 2015

El fascinant mercat de la Pescheria ( 1 ).

Torno a passejar per la Via Etnea, una de les artèries principals de Catània, gaudint lentament d'aquesta ciutat fundada pels grecs l'any 729 abans de Crist. Baixo amb intenció d'arribar a la Piazza del Duomo i uns metres abans m'aturo a la Piazza dell'Università, on hi ha la Universitat de Catània, la primera de Sicília, fundada l'any 1.434 per Alfons el Magnànim, rei d'Aragó, de València, de Mallorca, de Sicília, de Sardenya, de Nàpols i Comte de Barcelona...
La Fontana dell'Elefante, presideix la plaça barroca del Duomo, en la que dominen el color negre de la roca volcànica i el blanc de la calcària.


L'elefant és de lava,  de l'època romana, i sobre ell hi ha un obelisc egipci al que li atribueixen poders màgics capaços de tranquil·litzar el volcà Etna. Està clar que en algunes ocasions aquests poders no han funcionat. L'elefant i el seu obelisc són el símbol de Catània.


En un racó de la gran plaça veureu la Fontana dell'Amenano, que a la primera fotografia està tapada per una estructura de fusta, ja que l'estaven restaurant. Darrere d'aquesta font hi ha el fascinant mercat de la Pescheria, com sempre ple de gent. Una colla d'homes recolzats a la barana contemplen l'espectacle...


M'apropo a la barana per descobrir que miren aquests homes i en un dels petits espais lliures  que trobo, els imito i contemplo el gran mercat del peix de Catània.


Molta gent va cada dia a la Pescheria  entre les cinc de la matinada i el migdia per comprar peix i marisc acabat de pescar. En el proper vídeo podeu assaborir una mica l'ambient que s´hi respira.


Però això només és una de les entrades al mercat. Baixo les escales i m'endinso en un mar de venedors i compradors.


És comerç en estat pur, comprar i vendre envoltats de peixos que encara es mouen. Euros i peix canvien de mans ràpidament. El mercat de la Pescheria ens sorprèn en molts dels seus racons. 


Es barregen l'olor de mar, les veu cridaneres dels venedors oferint el seu peix, el color contundent de les tonyines d'un vermell intens, els grans talls de peix espasa, els rosats i vermells de les gambes....


És difícil trobar un mercat amb tanta varietat de peix i marisc. També es pot comprar el peix i consumir-lo allà mateix. Mireu aquests eriçons de mar preparats per assaborir-los.


Passejar pel mercat ens fa treballar intensament els sentits. Observar, escoltar, olorar i també tastar transformen la visita en una experiència difícil d'oblidar. Un dels grans plats de la cuina siciliana és el peix espasa que evidentment podeu trobar a la Pescheria.


Si passejar entre les parades del peix és impressionat, no ho és menys gaudir de les altres parades que embolcallen el mercat. Molt aviat les veurem al blog.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada