dissabte, 19 de desembre del 2015

Cinquena generació...

Al juliol de l'any passat a l'entrada Adéu Llibreria Fregola us donava la trista notícia del tancament de la més "jove" de les nostres botigues centenàries després de 102 anys atenent als clients. Malauradament aquest passat mes de juliol us comunicava el tancament, després de 141 anys al mateix local, d'una  altra de les nostres escasses i estimades botigues centenàries. A l'entrada Adéu Antiga Casa Inglés, a més a més de la pèrdua, anunciava que la Farmàcia Pons - també centenària -, es traslladaria a Cappont. El nostre Eix Comercial en molt poc temps ha perdut tres de les deu botigues que li donen personalitat...
Al juny del 2.012, donant un cop d'ull a Botigues centenàries de Lleida ( 5 ), entràrem virtualment al número 18 del Carrer Carme, on hi ha l'antiga Llibreria Casas. En aquell moment la quarta generació de botiguers formada per Ramon Casas i Roser Dejuan em mostrà amablement el seu establiment. Un any després es van jubilar, i el seu nebot Josep Ramon Freixanet i Casas i la seva dona Juliana Fernandes decidiren continuar la botiga, la reforma de la qual s'inaugurà al 2.014.


La cinquena generació està lluitant per aconseguir celebrar el 150 aniversari de la botiga iniciada l'any 1.869 per la lleidatana Rosa Valls, casada amb Francesc Casas. L'establiment era una barreja de quiosc, impremta i llibreria del carrer Estereria...


El carrer Estereria, avui desaparegut, estava al costat de la plaça de Sant Joan. La botiga ocupava un espai proper a l'actual Sony Gallery, però molts anys abans hi havia, els que ja teniu una edat potser ho recordareu, la Casa Balasch , especialitzada en articles de regal, armeria i munició. 
La família Casas a finals dels segle XIX i principis del XX tenia dues botigues, una dirigida per Rosa Valls i l'altra pel seu fill Francesc Casas i Valls.


Quan es retirà la Rosa Valls, només va continuar la llibreria Casas del seu fill que, fins a la Guerra Civil estava al carrer Estereria. Durant un temps també va existir al carrer Carme la llibreria Ramon Casas, germà del Francesc mort prematurament als 33 anys. Posteriorment s'hi obrí la llibreria Jové. Als anys 30 del segle passat Ramon Casas i Grivé, fill d'en Francesc, s'afegí al negoci familiar. Francesc Casas i Ramon Casas, besavi i avi de Josep Ramon Casas i Freixanet, propietari actual; com a conseqüència d'un bombardeig durant la Guerra Civil, van començar de zero la nova botiga al Carrer Carme on encara la trobem avui.


Ramon Casas i Grivé es va casar amb Maria Ribes i Caubet, formant la tercera generació. La Maria, botiguera de soca-rell, despatxà a la botiga fins als 80 anys!. 
El seu fill Ramon Casas i Ribes casat amb la Roser Dejuan i Espinet foren la quarta generació, que van fer una primera reforma de la botiga i l'any 1.969 celebraren el centenari de l'establiment.


Però tornem als inicis, quan a finals del segle XIX Rosa Valls imprimia una gran part de les postals de Lleida i les invitacions per batejos, comunions i casaments. L'especialització en aquestes celebracions i dels regals corresponents han estat la característica de les quatre primeres generacions.

 
Els propietaris actuals, cinquena generació de la nissaga Casas, Josep Ramon Freixanet i Casas i la seva dona Juliana Fernandes, han transformat  la botiga, que continua amb la seva especialització en batejos, comunions i casaments adaptant-se a la societat actual, com podeu veure a la fotografia anterior en la que hi ha detalls per a tot tipus de parelles; però ha ampliat la seva proposta en el món dels regals. El nou lema d'aquest establiment centenari, Celebra la vida, resumeix la nova proposta comercial.


La paraula llibreria ja ha desaparegut, la veritat és que ja fa anys que no ho és. A la web de la botiga de regals Casas, Casas Grift Shop, podeu veure el canvi que ens proposa la cinquena generació. Remeneu i remeneu entre detalls de Nadal, casament, bateig, comunions, festa, papereria i regal. Allí  també podreu llegir la nova filosofia de la botiga: " Creiem que la vida és una sèrie de fites que se celebren i que els detalls són una part important de qualsevol ocasió especial". Enguany la botiga ha estat reconeguda en els XV edició dels Premis Nacionals als Establiments Comercials Centenaris.


La nissaga Casas no s'entén sense les dones de la família, pal de paller del negoci. Ja fa molts anys també es van especialitzar en els bolígrafs i plomes estilogràfiques, i eren els representants de la casa Montblanc.


Encara guarden algunes d'aquestes joies de l'escriptura a mà, com el bolígraf banyat en or i la ploma estilogràfica, els dos evidentment de la casa Montblanc, que podeu veure a la propera fotografia...


No són bons moments per al petit comerç, i les franquícies estan ocupant una bona part del nostre Eix Comercial. Malgrat tot, esperem poder bufar amb vosaltres les 150 espelmes...
Atentament.
Senyor i 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada