dijous, 3 de desembre del 2015

De El Tormillo a l'església de Sant Martí.

A la segona meitat del segle XII apareix documentada l'any 1.168 en la " Ordinatio Ecclesiae Ilerdensis", que podeu consultar a l'Arxiu Capitular, l'existència de la parròquia de Sant Martí de Lleida. En aquesta església romànica d'una sola nau podeu veure la influència dels constructors de la Seu Vella en els seus capitells, cartel·les i l'actual porta lateral que anteriorment era la principal i única porta del temple...


La història li ha fet assumir papers curiosos i ben diferenciats, com per exemple parròquia de l'estudi General de Lleida ( 1.300 ), caserna militar durant la Guerra dels Segadors, o presó municipal durant bona part del segle XIX...

  
La portada és obra de l'Escola Lleidatana del segle XII - XIII, i procedeix d'una ermita abandonada de El Tormillo, nucli que pertany a Peralta de Alcolea ( Osca ), que formava part del Bisbat de Lleida fins al 1.995. El 17 de setembre d'aquell any, 84 parròquies del Bisbat de Lleida de la Ribagorça, la Llitera i el Baix Cinca van passar al Bisbat de Barbastre-Montsó. L'any 1.998, 27 parròquies més van canviar de bisbat. Aquesta segregació inicià una polèmica sobre les obres d'art procedents de la Franja de Ponent que es troben al Museu Diocesà de Lleida, encara no resolta.


L'any 1.893, el bisbe Josep Meseguer i Costa va recuperar la parròquia, que deixà de ser presó municipal, i ordenà la seva restauració. El bisbe comprà per 375 pessetes la portalada de El Tormillo. A més a més de la portalada, en la reforma manà fer un campanar d'espadanya neoromànic de tres obertures i un finestral. L'antic campanar estava molt malmès. 


Però ja fa temps que la portalada romànica estava força deteriorada i la pedra sorrenca amb la que està feta ja havia provocat petits despreniments.


Una lona tapava la portada des de feia mesos per evitar que un d'aquests despreniments fes mal a algú. Ara les bastides ens parlen ja de la restauració de la façana principal de l'església romànica de Sant Martí.


El Centre d'Art d'Època Moderna de la UdL ( CAEM ), és l'encarregat de dur a terme aquesta restauració que té un pressupost de 19.000 €. El Departament de Cultura de la Generalitat n'aporta 7.600 i la resta el propietari de l'edifici que és el Bisbat de Lleida.


Les feines es centraran en netejar, consolidar la pedra i segellar fissures. La decoració de la portada és molt austera i senzilla, amb arquivoltes amb puntes de diamant, dents de serra i petits arquets ; però calia actuar per conservar-la.
Després de la restauració de finals del segle XIX promoguda pel bisbe Meseguer, s'obrí  al culte l'any 1.893, fins l'any 1.972 en el que es traslladà al nou temple, al costat del romànic. Llavors l'antic Sant Martí s'habilità com a  Museu d'escultura en pedra. Posteriorment fou Museu Diocesà del 1.997 al 2.007, i actualment de forma ocasional acull concerts i exposicions.


Sembla que les obres no alteren el ritme de les cigonyes, que instal·lades al niu que han fet damunt la creu del campanar d'espadanya, resten alienes a la restauració de la portalada...


Però jo no estaria tan tranquil perquè potser treuen el seu niu, com podeu veure a la fotografia anterior que vaig fer fa uns anys des de l'Orfeó Lleidatà, en la que podeu observar la teulada de l'absis i la creu que corona el campanar d'espadanya sense el niu...
Elles, segur que el tornen a fer.
Atentament.
Senyor i 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada