El temps no s'atura i el calendari torna al dia 23 d'abril, la festa gran de Catalunya. La diada del patró del nostre petit país, Sant Jordi, és una celebració molt important, sigui dia feiner o festiu, perquè per nosaltres sempre és una festassa. Hem vist aquests darrers anys al blog a Sant Jordi a la biblioteca del monestir de Poblet, Stockholm, Berlín, Praha i Betlem.
Sant Jordi, nascut a la colònia romana de Diòspolis ( Palestina ) l'any 270, és molt estimat en molts països en el que el tenen de patró. La colònia romana on nasqué actualment s'anomena Lod, una ciutat israeliana a pocs quilòmetres de Tel Aviv.
Després de visitar ciutats llunyanes, avui torno a casa, concretament al claustre de la Catedral de Barcelona on hi viuen tretze oques...
Diu la llegenda que Santa Eulàlia, una de les dues patrones de Barcelona, fou martiritzada als tretze anys, per això tretze oques ens la recorden al claustre. Darrere de les oques hi ha una bassa amb sortidor, i si mireu bé la propera fotografia, darrere de la reixa veureu la font de Sant Jordi.
Andreu Escuder, arquitecte nomenat mestre major d'obres de la Catedral de Barcelona l'any 1.441, la construí l'any 1.449. La font va substituir una del segle XIV que portava l'aigua des de Collserola.
Les obres principals del mestre Escuer foren la sala capitular, el cor i el claustre. La font consisteix en un aljub de setze costats sobre el hi ha una tassa octogonal amb buit mascarons, de la boca dels quals surt l'aigua.
La font està situada en un templet d'estil gòtic amb una clau de volta esculpida per Antoni Claperós , que treballà a les obres de la Catedral de Barcelona entre 1.414 i 1.454, i el seu fill Joan.
L'any 1.458 el Capítol de la Catedral de Girona li encarregà dotze imatges per la porta dels Apòstols, que l'any 1.936 foren destruïdes durant la Guerra Civil...
Font : Wikimedia Commons, fotografia de Santiago Martín.
L'estàtua de bronze de Sant Jordi a cavall lluitant amb el drac és de l'escultor barceloní Emili Colom. Té una alçada de 70 centímetres i és de l'any 1.971.
El dia de Corpus guarneixen la font amb flors per celebrar la festa de l'ou com balla, en la que es fa ballar un ou sobre el doll d'aigua. L'aigua en la que balla l'ou és potable en castellà, francès i anglès...
Gaudiu de la diada de Sant Jordi, compreu roses i llibres, passegeu pels vostres pobles i ciutats xalant amb un dels dies més bells de l'any.
Atentament.
Senyor i
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada