divendres, 1 d’abril del 2016

The Winding Stair.

Ja vaig dir-vos al final de l'entrada en la que visitàrem virtualment Chester Beatty Library, que el proper objectiu era anar passejant tanqui-lament  fins al Pont del Mig Penic ( Ha'penny Bridge ). Construït l'any 1.816 sobre el riu Liffey, és l'únic pont de vianants de Dublín i comunica Temple Bar amb la riba nord del riu. Inicialment el seu nom era Wellington Bridge, en honor al primer Duc de Wellington Arthur Wellesley, però tothom el coneix com Ha'penny Brigge perquè era l'import del peatge que calia pagar per passar-hi. Més endavant el peatge va doblar el seu preu, de mig a un penic. Aquest peatge es deixà de cobrar l'any 1.919.


Creuem el pont i només passar a la riba nord trobem l'edifici The Winding Stair on hi ha un restaurant i una de les antigues llibreries independents que ha sobreviscut a Dublín.


Als grans finestrals, amb lletres fetes retallant fulls de diari, podem llegir bookshop, entrem doncs a la llibreria del costat del riu, tot un tranquil refugi al cor de la capital d'Irlanda.


Abans d'entrar una placa ens recorda que Dublín és membre de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO com a Ciutat de la Literatura. Barcelona l'onze de desembre passat va entrar en aquesta prestigiosa llista també com a Ciutat de la Literatura. A la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO, a més a més de la literatura hi ha ciutats que destaquen en disciplines com cinema, música, arts digitals, gastronomia, disseny i artesania. Al món 116 ciutats formen part de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO, 20 de les quals són Ciutats de la Literatura.


Per ser Ciutat de la Literatura cal destacar en el món editorial, programes educatiua centrats en la literatura, literatura-teatre i/o  poesia, biblioteques, llibreries, centres culturals, implicació editorial en traduccions i implicació dels mitjans de comunicació en la promoció de la literatura.


Si podeu seure en una de les petites taules al costat dels finestrals, viureu una experiència encisadora, gaudir tranquil·lament envoltats de llibres, d'un cafè o un té contemplant la vida dublinesa...


A les dècades dels 70 i 80 del segle passat, la Winding Stair Bookshop fou el símbol de la ciutat de Dublín. L'any 2.005 s'anuncià el seu tancament, però un any després Elaine Murphy va reactivar aquest espai amb el seu restaurant. La llibreria està a la planta baixa i s'ha mantingut sense canvis.


A la part del davant trobem els llibres nous i a l'espai més petit, a la part posterior, podeu remenar i remenar els llibres de segona mà.


Els prestatges estan plens de llibres de ficció, autors irlandesos, poesia, teatre, jardineria, cuina, art, disseny, humor, no ficció, llibre infantil... A més a més hi ha una colla de revistes literàries. Si no trobeu el llibre que busqueu, ells es trencaran la closca per buscar-lo.


Si passegeu per Dublín, guardeu una estona per descansar i assaborir la tranquil·litat que es respira a la Winging Stair Bookshop.
Tornem a creuar el Pont del Mig Penic per anar a donar un cop d'ull a la National Library of Ireland, al costat del Trinity College.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada