dimecres, 11 de maig del 2016

Aigües...

Deixem el turó de la Seu Vella per anar al Campament de la Canadiense, en el que trobarem dues exposicions permanents i un espai de la memòria. Avui visitarem una d'aquestes exposicions, concretament la que hi ha al Xalet de la Canadiense.


Aquest edifici del 1.914 forma part de les instal·lacions de l'antic Campament de la Canadiense, nom que la gent donava a l'empresa Barcelona Traction Ligth and Power Company Limited ( Barcelona Tracció Llum i Força S.A ).


Fundada l'any 1.911 per l'enginyer americà Fred Stark Pearson a Toronto ( Canada ) tenia l'objectiu la producció elèctrica i la seva distribució, principalment a l'àrea metropolitana de Barcelona. L'origen canadenc de la companyia va fer que popularment es conegués  com la "Canadiense ".


Al xalet robem l'exposició permanent "Aigües del món. Un món d'aigües" i l'espai de memòria "L'aventura hidroelèctrica dels enginyers de La Canadiense a les Terres de Lleida".


En aquesta exposició podem veure una  col·lecció d'ampolles d'aigua de tot el món. Les vitrines s'han anat omplint amb les ampolles que han portat al Museu de l'Aigua una sèrie de lleidatans al tornar dels seus viatges. El facebook del Museu de l'Aigua anunciava l'onze de gener que la col·lecció ja havia superat les dues mil ampolles, concretament dues mil sis. Però la noticia recordava que no és una col·lecció tancada i que si viatgeu pel món i porteu ampolles al museu, aviat seran exposades.


Moltes són les aigües exposades per això, evidentment, només us en mostraré una mínima part. Començarem per les lleidatanes, concretament per les de dos balnearis. A l'esquerra, amb tap de suro l'aigua sulfurosa de Els Banys de Sant Vicenç, i les de la dreta són d'Aigua de Rocallaura.


De les catalanes, la triada segur que l'heu tastat. Qui no coneix l'aigua de la fotografia següent. Continuo amb les aigües de balneari, concretament amb l'arxiconeguda Vichy Catalan.


Evidentment la llista d'ampolles exposades procedents d'Espanya és molt llarga. He triat l'aigua Monte Pinos de les terres de Sòria. L'any 2.004 l'empresa Vichy Catalan comprà el 60 % del capital de la planta embotelladora d'aigua mineral Monte Pinos instal·lada a la soriana villa de Almazán.


Deixem les aigües més properes per donar un cop d'ull a les aigües del món. Les que veureu a continuació són japoneses. La de l'ampolla blava és de la casa Ensui. Aquesta aigua s'ha utilitzat durant més de 140 anys com mare aigua per les millors empreses dedicades a fer sake.


El coll de l'ampolla de plàstic de l'empresa islandesa Ícelandic Glacial ens recorda els glacials. Aquesta ampolla va rebre el premi al Millor Concepte general i millor etiqueta als Premis Mundials de Disseny d'aigua embotellada.


Com que les fotografies que vaig fer no permeten gaudir de la bellesa d'aquestes ampolles a la propera, de la web d'Ícelandic Glacial, podeu apreciar el perquè del premi...


En alguns països l'aigua , a més a més de les ampolles , es comercialitza en gots de plàstic. Un exemple el podeu veure amb les aigües d'Aràbia Saudita. A la vitrina hi ha l'ampolla i el got de l'empresa Hada water.


Com podeu veure a la fotografia l'ampolla d'aigua de la Xina, de l'empresa Cool, no guanyarà un premi de disseny intentant imitar l'ampolla d'Ícelandic Glaciar...


Deixem l'exposició permanent, i sense sortir del xalet de la Canadiense, passarem a l'espai de memòria que ens recorda la feina dels enginyers d'aquesta empresa canadenca. Però abans d'entrar-hi m'adono del que hi ha damunt la porta d'entrada al xalet...


Aquest petit espai que descobrirem en una propera entrada, ens mostra el despatx i les taules de dibuix dels enginyers que van canviar Lleida.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada