dilluns, 23 de maig del 2016

Tornem al taller d'escultura ( i 2 ).

La primera entrada dedicada al Taller d'escultura Casserras, acabava amb la magnífica notícia de trobar-hi treballant a la Teresa filla i la Teresa dona del Manelet. Teresa Casserras ha agafat el timó i el taller continua viu, la nissaga de geganters ja té una tercera generació. Mare i filla em conviden a entrar, quin magnífic regal.


M'emociono al taller recordant aquell matí màgic d'abril del 2.008 en el que d'una manera genial Manel Casserras i Solé ( 1.957 - 2.015 ), Manelet , escultor i constructor de gegants ens descobrí l'ofici de geganter.


Gegants en procés de restauració, figuretes dels improperis ( gegants, àguila, drac, mulassa...) omplen els espais del taller. A la fotografia anterior podeu veure una figureta i dos bustos del Gegant Vell, documentat al llibre de comtes de la Confraria de la Mare de Déu del Claustre l'any 1.675. Els gegants vells actuals els va fer Manel Casserras i Boix, pare del Manelet, l'any 1.959.


Als capgrossos encara els calen una colla d'hores de feina per sortir del taller. Segur que la Teresa Casserras farà una magnífica feina amb ells.


Al fons del taller, gairebé en la penombra, un gegant no em resulta desconegut. Com que les dones del Manelet m'han donat llibertat per gaudir del taller i observar, m'apropo...


Sembla el Mustafà, un dels Gegants del Pi de Barcelona, construït l'any 1.772 per Ramon Amadeu i restaurat l'any 1.960, amb Elisenda -l'altra gegant del Pi-per Manel Casserras i Boix. Però Mustafà té una alçària de 4,28 metres i pesa 63 quilograms, i el que estem observant és bastant més petit. Qui és ?...
La parròquia de Santa Maria del Pi té documentada la participació de gegants l'any 1.601, en aquell moment el gegant del Pi anava vestit de guerrer cristià. Els gegants actuals - Mustafà i Elisenda- són del 1.772, probablement obra de Ramon Amadeu. La cançó popular, creada el dia de Corpus de 1.798, fa que siguin molt coneguts. Però el que molta gent desconeix és el significat de ballar pel camí i ballar pel terrat... En aquell temps a La Rambla de Barcelona s'havia fet una reforma en la que el passeig central quedava elevat ( popularment s'anomenava "el terrat" ). El passeig central, quedava flanquejat per dos passos inferiors per carruatges que la gent anomenava camí.


Al veure els meus dubtes el gegant m'explicà, a cau d'orella, que es tracta del Gegantó Mustafà Petit del Pi, construït l'any 2.014 pel Manelet. Aquesta rèplica infantil de 2,10 metres d'alçària i 12 quilograms de pes, està pensat perquè el portin nens i nenes. El Mustafà Petit balla acompanyat de la resta de gegants del Pi a les Festes de Santa Eulàlia, Sant Josep Oriol i la Mercè.

  
Dono les gràcies a les dones del Manelet. El recordo explicant-me que estava una mica trist perquè no hi hauria una tercera generació de geganters. Ell ja no ho pot veure, però segur que estaria molt emocionat observant a la seva filla treballant al taller d'escultura Casserras.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada