dimarts, 31 de maig del 2016

L'espai museístic del cinema ( i 4 ).

Per acabar la visita virtual a l'únic museu del cinema de les terres de Lleida, en el que podem veure una petita mostra de les 20.000 peces que Josep M Queraltó va aconseguir reunir al llarg de trenta-cinc anys, avui ens centrarem en l'últim dels espais del museu, el dedicat al món de Josep M Queraltó.
Ja vaig explicar-vos en una entrada anterior dedicada a l'espai museístic del cinema, que de jove Josep M Queraltó els caps de setmana es dedicava a fer d'operador al cinema. Per desplaçar-se pels pobles de la rodalia de Vallbona de les Monges tenia la bicicleta que es mostra al museu.


Era la dècada dels 50 del segle passat quan pedalant i pedalant portava les pel·lícules d'un poble a un altre en el sac que podeu veure a la propera fotografia.


Josep M Queraltó va fer un curs oficial de ràdio a distància a l'Escola Maimó de Barcelona. Començà a guanyar-se la vida reparant aparells de ràdio i altres electrodomèstics a Vallbona de les Monges i comarca. A més a més, com he dit abans, feia d'operador de cinema. Aviat començà a fabricar els seus propis aparells de ràdio, muntant els kits que li enviaven de Barcelona. La fotografia següent ens mostra una reproducció del seu taller quan en Josep M era jove.


L'any 1.963 es traslladà a Barcelona i al 1.974 va fundar Suministros Kelonik amb José Fiestas i Martí Martrus; una empresa dedicada a la fabricació d'equips cinematogràfics. La seva feia li ha permès accedir a materials de gran valor històric relacionats amb el cinema, conservar-los i restaurar-los.


En aquest espai dedicat al món de Josep M Queraltó trobem un projector mut de 35 mm de la dècada dels 40 del segle passat, del mateix model amb el que el nostre protagonista va començar com a projeccionista a Vallbona de les Monges.


Té un lector de banda sonora de la casa Ossa. La llanterna destinada a font de llum és més antiga, aproximadament del 1.910, i consisteix en un arc voltaic amb carbons de corrent altern. El cavallet de fusta és una rèplica del que tenia el cinematògraf dels germans Lumière del 1.895.


A la fotografia anterior, a l'esquerra del projector, al costat de la finestra podeu veure un gravador magnètic d'àudio del 1.980 molt utilitzat per a muntatges cinematogràfics. La propera fotografia us el mostra més detalladament.


Una prestatgeria mostra llibres sobre cinema entre els que hi ha publicacions sobre exposicions i altres activitats organitzades per Josep M Queraltó i la Fundació Aula de Cinema Col·lecció Josep M Queraltó, que presideix.


Deixem l'espai museístic del cinema esperant que sigui el primer pas de la creació d'un gran espai en el que puguem gaudir de moltes més peces de la col·lecció Josep M Queraltó.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada