divendres, 18 d’agost del 2017

Cases singulars de Lleida (9a).

Deixem la Casa Melcior, una de les edificacions modernistes més importants de Lleida, amb una façana que dóna a l'avinguda de Blondel i l'altra a la plaça de Sant Francesc, per continuar passejant  una minuts per l'avinguda de Blondel. Al número nou d'aquesta avinguda ens espera la Casa Xam-mar, obra també de Francesc de Paula Morera i Gatell (1.869-1.951).


Construïda l'any 1.920, tenia una gran entrada pels carruatges que anava fins al final de la planta. No queda gairebé res d'aquella entrada que fou totalment modificada per encabir-hi un restaurant-cafeteria. Quan s'edificà es construïren dues plantes, però l'any 1.950 s'afegiren dues plantes més seguint el projecte de Marià Gomà.  


Contrasten tristament els baixos on hi ha el restaurant amb la tribuna, l'element més destacable de la façana. És evident que aquella intervenció fou totalment desafortunada.


És una obra modernista però amb elements historicistes, moviment arquitectònic del segle XIX que pretenia recuperar l'arquitectura de temps passats recuperant i a vegades reinterpretant els estils arquitectònics del moment. D'aquí sorgiren estils com: neogòtic, neobizantí, neoàrab, neobarroc... 


Arquitectes fonamentals del modernisme català com Antoni Gaudí i Josep Puig i Cadafalch  van emprar elements historicistes neogòtics en les seves construccions.
Als balcons que hi ha sobre la porta d'entrada i la tribuna, trobem un  elegant treball de forja.


La Casa Xam-mar és un habitatge entre mitgeres amb dues façanes, una que dóna a l'avinguda de Blondel i l'altra a l'avinguda de Madrid. Als balcons, a més a més del treball de fotja, destaquen les garlandes i les línies d'encoixinats ( carreus treballats en relleu en la seva cara vista )  de pedra.


A la tribuna vidriada es barregen les línies horitzontals i verticals de gairebé tota la fusteria, amb les formes ondulades d'algunes peces de la fusteria i del treball de forja de la part superior. Al medalló central de la part baixa de la tribuna podem llegir les inicials F i X.


Molt amablement el doctor Francesc Xam-mar Alonso m'explicà que aquestes inicials corresponen al germà gran del seu avi patern. Ell fou qui encomanà a Francesc de Paula Morera i Gatell la construcció de la Casa Xam-mar. Em digué també que ell es diu Francesc perquè el germà gran del seu avi patern es deia així.


Però aquí no s'acaba la descoberta de la Casa Xam-mar perquè el Francesc Xam-mar m'autoritzà a pujar a la seva consulta per mostrar-me alguns detalls de gran bellesa. Els voleu veure?
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada