dilluns, 14 d’agost del 2017

Hotel Sant Roc (1).

Començar la descoberta del patrimoni modernista solsoní per la glorieta de la Vil·la Riu és agosarat. Està molt clar que el protagonisme principal és per l'hotel Sant Roc, però vaig voler iniciar el passat mes de juliol aquest periple per aquest petita joia obra de l'arquitecte barceloní Bernardí Martorell i Puig, que també tingué un paper essencial en la construcció de l'hotel Sant Roc al que avui ens apropem.
Baixem la Pujada del Seminari i quan arribem a l'Avinguda Mare de Déu del Claustre anem a la dreta i passegem fins al Portal del Pont. Continuem per la carretera de Bassella fins trobar el carrer Vall Fred on ens espera, majestuós, l'hotel Sant Roc.


Es sorprenent contemplar el luxe de l'hotel que es construí entre els anys 1.915 i 1.929 en una petita ciutat de la Catalunya Central. Penseu que Solsona l'any 1.930 tenia 3.280 habitants.


La gent de Solsona explica que quan Isidre Guitart i Sort ( 1.860 - 1.929 )  era un nen va baixar a Solsona des de casa seva, cal Galtanegra de l'Alsina d'Alinyà, acompanyant al pastor amb el ramat. Ja a la plaça Sant Roc, el pastor va marxar a dinar i deixà l'Isidre vigilant el ramat. El pastor s'oblidà del nen i tornà a la plaça molt tard. Quan l'Isidre es recuperà dels mals moments viscuts, va jurar que allò no li tornaria a passar i que en aquella plaça faria quan fos més gran un hotel...


L'any 1.906 comprà el terreny a Joan Jalmar i Puig per 4.145 pessetes. L'Isidre Guitart encarregà els plànols del seu hotel a l'arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsà ( 1863 - 1.914 ), que a causa de la seva mort prematura no va poder dirigir la construcció. A la propera fotografia podeu observar diferents perspectives en aquarel·la de l'hotel de l'Ignasi Oms.


Font: Hotel Sant Roc de Solsona 75è aniversari ( 1.929 - 2.004).

Després de la mort d'Ignasi Oms i Ponsà, la direcció de l'obra fou per Bernardí Martorell i Puig ( 1.877 - 1937 ), que aprofitant el projecte de l'Ignasi, i introduint algunes modificacions en la distribució dels espais interns, s'encarregà de la construcció de l'hotel.


Font: Hotel Sant Roc de Solsona 75è aniversari ( 1.929 - 2.004).

A la fotografia anterior podeu  gaudir del dibuix d'Ignasi Oms de les façanes de l'hotel. Bernardí Martorell i Puig fou l'arquitecte diocesà de Solsona i la seva obra més coneguda a la comarca és el cementiri modernista d'Olius, del 1.916.


La façana principal i les laterals són esglaonades i recorden les de molts edificis dels països nòrdics. Més propera és la de la Casa Amatller a Barcelona, també amb aquest esglaonament de la façana i que ja visitàrem virtualment al blog. Com podeu veure a la fotografia següent de la façana que mira al Passatge Guitart, els esgrafiats en són també protagonistes.


L'esgrafiat consisteix en traçar dibuixos al mur i fer saltar la primera capa superficial que revesteix la façana, deixant al descobert la següent capa que és d'un altre color. La propera fotografia de detall permet apreciar aquesta decoració.


L'any 2.004 Promocions Brixton 2.002 S.L editaren el llibre "Hotel Sant Roc de Solsona 75è aniversari ( 1.929 - 2.004 ). Gràcies a la gentilesa dels responsables de l'hotel puc mostrar-vos, en aquesta i a la propera entrada que ens permetran una visita virtual a l'edifici modernista, diverses imatges com la propera de la plaça de Sant Roc un dia de mercat dels anys 60 del segle passat.


Font: Hotel Sant Roc de Solsona 75è aniversari ( 1.929 - 2.004). Arxiu Històric Comarcal de Solsona- Fons Josep Serra i Forn

Fent un viatge en el temps podem entrar en una de les habitacions i veure com eren als anys 30 del segle XX. Després de les obres de rehabilitació del 2.002 el canvi és impressionant.


Font: Hotel Sant Roc de Solsona 75è aniversari ( 1.929 - 2.004). Antoni Boix i Serra.

L'hotel va tancar les portes quan es jubilà el seu director Enric Serra i Mayà. L'any 2.002, una rehabilitació integral  donà nova vida a l'hotel Sant Roc.


Font: Hotel Sant Roc de Solsona 75è aniversari ( 1.929 - 2.004).

Si voleu saber qui fou aquell nen que es proposà fer un hotel a la plaça on va passar moltes hores vigilant el ramat i esperant al pastor, i entrar-hi virtualment no deixeu de llegir la propera entrada dedicada a l'hotel Sant Roc.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada