divendres, 30 de març del 2018

Casa Solà.

Al mateix passeig de Sant Antoni Maria Claret, a molts pocs metres de la casa Joan Roure, la casa Solà és la protagonista de la cantonada amb el carrer de Sant Agustí. Els baixos de la casa van estar ocupats durant una colla d'anys per la llibreria Pellicer que com moltes llibreries després d'intentar sobreviure va acabar tancant.


Els últims anys, la llibreria havia anat minvant deixant cada vegada menys espai als llibres i més a la papereria i als regals. La família Pellicer té encara, a Solsona i Oliana, altres establiments dedicats a la informàtica, llibreria, papereria i joguines. Però penso que no som pocs els que enyorem la llibreria del passeig...


Als anys 30 del segle passat, quan es va fer l'eixample del Camp del Jalmar, al nord del passeig - que aleshores teia el nom de la Llibertat - només hi havia la casa Jalmar, la torre dels Barnola, la casa Joan Roure i la protagonista de l'entrada d'avui: la casa Solà.


Finalitzada l'any 1.931, fou un encàrrec de J. Solà. És un edifici amb dues façanes totalment simètriques, que transformen l'angle recte de trobada en un espai arrodonit. Totes les obertures són balcons arrodonits, però el més espectacular és el del primer pis que podeu apreciar a la propera fotografia de detall.


Com la majoria d'edificacions d'aquells anys, els materials constructius són el maó de cara vista i la pedra. També és molt important el treball de forja dels vint-i-sis balcons circulars. Exceptuant els dos de la cantonada arrodonida, els altres estan aparellats.


L'edifici està coronat per una balustrada de maó de cara vista rematada amb una barana de ferro forjat. En deu punts, cinc en cada façana, la balustrada es transforma en una arcada també de maó de cara vista amb un interior de pedra amb rombes de maó. A la fotografia següent al rombe de l'esquerra podeu llegir aNy i al de la dreta 1931.


Als extrems de les dues façanes, gairebé tocant als edificis veïns, les arcades dobles tenen a l'interior del rombe l'escut amb les quatre barres.


Per acabar, a les arcades on comença la cantonada arrodonida de l'edifici, als rombes de les arcades podem llegir JS, les inicials de qui encarregà la seva construcció.


Deixem la casa Solà, però continuem gaudint del passeig de Sant Antoni Maria Claret fins arribar al Casal de Cultura, que fou l'antic seminari dels claretians.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada