dilluns, 26 de març del 2018

Museu d'Art Ciclàdic (2).

Deixem la primera planta en la que el protagonisme és per l'art ciclàdic, per pujar a la segona que ens proposa un cop d'ull a l'antic art grec, una història en imatges. Però abans de marxar del MCA ( Museu d'Art Cicàdic ) ens espera una proposta fascinat amb la que tornarem a submergir-nos en l'art de les illes Cíclades...
Les vitrines estan plenes de sorpreses, la primera que vull mostrar-vos és un pyxis d'estil geomètric, una fase de l'art grec que va del 900 aC al 700 aC, i que es caracteritza pels motius geomètrics de la ceràmica. Aquesta peça és d'estil geomètric tardà datada entre el 760 aC i el 750 aC.


Un pyxis és un recipient de ceràmica grega que contenia ungüents, cosmètica, granadura, joieria..., amb tapadora però sense nanses. S'han trobat pyxis com aixovar funerari que acompanyava enterraments femenins i com exvots en santuaris de deïtats femenines.


El pyxix que podeu contemplar en aquestes fotografies, d'un taller d'Àtica, és una peça de luxe decorat amb quatre figuretes de cavall a la tapa. Aquest tipus de pyxis sembla que només estaven destinats a enterraments masculins en tombes ricament decorades. És probable que els cavalls siguin símbols de la classe privilegiada dels hippeis ( els cavallers ).


Al voltant del 770 aC els ceramistes van produir pysis monumentals per utilitzar-los com làpides del cementiri aristocràtic de Kerameikos.
La propera fotografia de detall ens mostra decoració protogeomètrica, En aquest període de l'art geomètric, les peces ceràmiques estan dividides en bandes decoratives horitzontals en les que es dibuixen circumferències o semicircumfèrencies concèntriques.
Probablement aquesta àmfora s'emprà en un enterrament. A l'interior de la circumferència més petita el motiu decoratiu és la forma de creu. Està datada entre el 900 aC i el 800 aC.


La propera fotografia ens explica com els ceramistes feien la decoració de circumferències i semicircumferències concèntriques. Curiós el "compàs-pinzell" amb el que pintaven aquest tipus de decoració.


A les peces decorades amb aquest giny encara es pot apreciar la marca de la punta sobre la que es feia girar el sistema de petits pinzells.


Seguim amb una enòcoa del període geomètric tardà ( 760 aC - 700 aC ), concretament del 730 aC. En aquest període apareixen les formes humanes. Aquests recipients de ceràmica de l'antiga Grècia, amb cos oval i una única nansa, s'utilitzaven per servir vi.


Podem observar una banda ampla amb decoració de cavalls de pastura sota el coll de l'enòcoa, i al ventre una sèrie de figures humanes assegudes amb les característiques de l'art geomètric: cap rodó, el cabell dibuixat amb línies, tors triangular i braços i cames amb línies fines.


L'àmfora que podeu veure a la fotografia següent és del període arcaic i esta datada entre el 575 aC i el 550 aC. Decorada  amb dues esfinxs que s'enfronten, amb un lotus invertit entre les dues. És una mostra de la introducció dels motius decoratius d'inspiració oriental amb animals i criatures demoníaques.


El cílix de la regió de Beòcia, decorat amb ocells, és d'estil orientalitzat i està datat a mitjams del segle sisè abans de Crist. Els cílix són copes per beure vi, poc profundes i amb dues nanses disposades simètricament.


En aquesta segona planta podeu gaudir d'una gran col·lecció d'art grec antic, amb peces de totes les èpoques, entre l'edat del Bronze Mitjà ( segon mil·lenni abans de Crist ) fins al final de l'època romana. Aquesta col·lecció s'exhibeix en la segona i la quarta planta. La proposta de la quarta planta és  escenes d'una vida quotidiana, i amb ella el museu ens ajuda a comprendre com vivien els antics grecs.
A la propera fotografia podeu veure una vitrina amb quatre peces. A l'esquerra, una àmfora del període arcaic datada entre el 540 aC i el 530 aC, decorada amb dos sàtirs que flanquegen Dionís, déu del vi, la vinya i el teatre. Al centre tenim dos cílix, recipients per beure vi, que sovint estan decorats amb el déu Dionís o amb escenes de contingut explícitament sexual.


A la següent fotografia de detall podeu observar la decoració del fons on hi ha un jove nu que està elaborant vi i que amb la mà esquerra sosté un cílix. El text explica que l jove es diu ΛΥΣΙΣ  (Lisi) i es lloat per la seva bellesa i és bo ( ΚΑΛΟΣ).


Per acabar la visita a la segona planta, observarem algunes de les figuretes de terracota de la zona de Beòcia, a la Grècia central. En aquesta regió el treball artístic amb terracota fou molt important.



Deixem la segona planta per pujar, en una propera entrada, a la tercera on xalarem amb el sorprenent art antic xipriota. Una descoberta que estic segur que us agradarà.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada