dimecres, 24 d’octubre del 2018

Digitalització dels sepulcres de les Avellanes.

El passat mes de juliol es van celebrar les " IX Jornades d'Història del Monestir de les Avellanes. Història de l'Esglèsia i la Religiositat " que tenien com a eix central Entre el cel i la Terra: vida eterna, mort, i rituals als monestirs medievals.


En el marc de les jornades es presentà el projecte de reproducció digital dels sepulcres dels Comtes d'Urgell que estan al Metropolitan Museum of Art de New York, concretament a The Cloisters, una subseu del museu. Lucretia Kargère-Basco, conservadora del museu, ens va explicar el projecte. A la propera fotografia la podeu veure a la dreta observant detalladament la digitalització del sepulcre d'Àlvar I i Cecília de  Foix, pares d'Ermengol X.


Font fotografia: Metropolitan Museum of Art de New York - The Cloisters.

En un descans de les jornades la Lucrertia fotografiava l'espai del monestir de les Avellanes on originalment hi havia el sepulcre dels pares d'Ermengol X i que actualment espera, ansiós, el retorn de la còpia digitalitzada.


En l'acte de presentació del projecte de reproducció dels sepulcres del Comtes d'Urgell, el PowerPoint "The met laser scanning by Joseph Coscia and Scott Geffert. Photogrammetry by Wilson Santiago" ens va deixar a tots bocabadats. Les tres properes fotografies són d'aquesta presentació.


La fotografia anterior és de la pantalla d'inici del Power de presentació i ens mostra el rostre escanejat de Cecília de Foix, mare d'Ermengol X. L'escanejat amb làser genera reproduccions en 3D gairebé exactes als originals del segle XIV. Mireu el resultat en la propera fotografia de la tomba d'Ermengol X.


L'escàner d'alta resolució que podeu veure a la segona fotografia de l'entrada d'avui, capta uns quaranta milions de punte de cada sepulcre. Les imatges d'alta resolució permetran fer una reproducció en pedra gairebé exacta dels sepulcres originals. El càlcul aproximat de les digitalitzacions és de 25.000 euros i el de la posterior reproducció en pedra costarà uns 180.000 euros. La reproducció es farà en coordinació amb el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i un grup d'experts.


És impressionat la imatge generada per l'escàner amb braç articulat per no perdre ni un detall dels sepulcres originals. A la fotografia anterior podeu gaudir del sepulcre d'Àlvar de Cabrera, mort l'any 1.299 a Sicília, vescomte d'Àger i que era germà d'Ermegol X.
Esperem impacients la tornada a casa dels sepulcres. Però sabeu com van marxar? Si sou seguidors del blog sortireu de dubtes...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada