dimecres, 5 de juny del 2019

Botigues amb restes arqueològiques ( 8 ).

Sortim de Merkal Calçats, al número vuitanta-sis del carrer Major, i anem a l'esquerra pel carrer de l'alcalde Mestre. A pocs metres trobem l'avinguda de Blondel on donarem un cop d'ull a les botigues que conserven restes arqueològiques. Primer ens aturarem al número seixanta-dos, a Dep System un petit centre d'estètica i tractaments on trobem un arc medieval dels segles XIII -XIV.


Si sortint de Dep System trobem  a la dreta l'aparador de Merkal Calçats, a l'esquerra hi ha la llibreria El Genet Blau amb un fons habitual de llibre antic i de segona mà. També hi trobem una secció de llibre infantil i de joguines educatives.


Al fons de la petita llibreria, en la que és un plaer remenar i triar, hi ha arcades medievals del segle XIII - XIV. Les arcades que trobem en aquesta zona de la ciutat van servir per donar suport als pisos superiors i així salvar el desnivell de les cases entre el riu Segre i el carrer Major. A la fotografia anterior i a la següent els podeu mirar i admirar, perfectament integrats a la llibreria.


Continuem passejant per l'avinguda de Blondel fins creuar-nos amb el carrer Cavallers. A la cantonada dreta d'aquesta carrers trobem la sabateria Sitgetana en la que només cal donar un cop d'ull a l'aparador per adonar-nos del que ens espera a l'interior d'aquest establiment.


El que actualment és una de les sabateries de més prestigi de la ciutat de Lleida fou la quadra que ocupava els baixos d'una casa construïda al segle XIX.


Es conserven les restes d'un mur del segle XIX en el que encara es poden trobar algunes argolles que servien per lligar als animals.


La decoració de la sabateria integra perfectament les restes de la quadra i ens explica el gran canvi que ha viscut aquest espai passant d'un ús agrícola a un de comercial.


Deixem la Sigetana per anar al número cinquanta de la mateixa avinguda on la gent de Són la Pera gentilment m' explica que que la seva botiga està especialitzada en la criança respectuosa i la maternitat i paternitat conscient.


Els carreus dels murs i les dovelles de les arcades ens recorden una altra vegada com s'estructuraven les cases del costat del riu a l'època medieval i moderna. Si alceu la mirada podreu contemplar el sostre embigat.


Sortint de Són la Pera, a l'esquerra trobem un establiment dedicat a la moda jove i als complements que també ens recordarà la Lleida medieval.


Entrar a Original us permetrà gaudir, entre altres restes arqueològiques, d'una magnífica arcada medieval datada també entre els segles XIII -XIV.


La fotografia anterior de detall és de la dovella inferior que està més a la dreta en la que podeu observar perfectament la marca del picapedrer. Si decidiu emprovar-vos alguna peça de roba que us agradi cal accedir als emprovadors que hi ha darrere del mur de maó. Al fons podeu contemplar part de l'arcada medieval.


Els murs de carreus de pedra o de maó i la il·luminació de cada racó fan que Original pugui mostrar la moda jove en uns espais que ens parlen de la Lleida d'altres segles.


A la botiga podem recordar novament les funcions de les plantes baixes que miren al riu per salvar el desnivell de la ciutat aturonada. Avui les arcades i murs conservats tenen una funció decorativa.


Marxem d'Original per acabar el nostre periple. A la propera i última entrada dedicada a  les botigues amb restes arqueològiques donarem un cop d'ull a dos establiments més de l'avinguda de Blondel i als que queden dels carrer Major, carrer sant Antoni i de l'avinguda Catalunya.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada