dissabte, 27 de juliol del 2019

Casa Rudes, des de 1.893...

Avui la passejada virtual ens porta fins al carrer Major número deu de Sant Joan de les Abadesses. Al cor de la vila ens espera Casa Rudes fundada l'any 1.893, un dels establiments centenaris del Ripollès.


Actualment l'agrobotiga, polleria i restaurant està regentada per la quarta generació de botiguers i restauradors especialitzats en la cuina típica dels Pirineus. Només entrar, si ja teniu uns anyets, recordareu perfectament les bótes de vi que hi havia en moltes d'aquest tipus de botigues antigues.


A més a més de la botiga i el restaurant a Casa Rudes trobareu un petit bar on descansar una estona de la vostra descoberta del magnífic patrimoni medieval vinculat al Monestir de Sant Joan de les Abadesses, fundat l'any 887 i que fins al 945 fou l'únic monestir femení de Catalunya.


Després de cent vint-i-cinc anys evidentment trobareu a la botiga els moderns mostradors refrigerats per conservar els aliments, però encara podreu veure les antigues neveres amb portes de fusta.


L'objectiu de l'agrobotiga és apropar al consumidor els productes comarcals de producció artesana, difícils de trobar en supermercats i grans superfícies. Hi ha: embotits, formatges, mels, melmelades, ous ecològics dels Pirineus, cerveses artesanes,... tots de proximitat.


Els antics armaris mostradors de fusta treballada acullen ampolles misterioses de licor de poma de Girona, ratafies, caves, vins,...


Casa Rudes conserva, afortunadament, el revestiment conegut com paviment hidràulic, material que va viure la seva època daurada des de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX. Per valorar justament aquest material de construcció, penseu que les rajoles es fabricaven artesanalment peça a peça.


Entrem al menjador que pot acollir trenta persones on podeu triar entre menú ( diari o festiu ) o carta, i en el que alguns "valents" gaudeixen d'esmorzars de forquilla...


Si no ho heu fet abans d'entaular-vos, visiteu després el monestir on gaudireu del silenci. Passegeu pel seu senzill claustre gòtic iniciat l'any 1.442. L'anterior claustre, d'estil romànic, fou malmès pel terratrèmol de 1.428.


La visita al monestir us permetrà gaudir d'arquitectura romànica, gòtica, renaixentista i barroca. Tota una lliçó d'història de l'art.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada