dilluns, 15 de juliol del 2019

Sorpresa a l'arxiu Morera i Gatell.

Dijous passat us explicava que buscant el projecte de l'edifici comercial d'habitatge del carrer d'Anselm Clavé número 43 a la biblioteca del COAC, concretament a l'arxiu de l'arquitecte Francesc de Paula Morera i Gatell, vaig quedar bocabadat al trobar el Projecte de Reforma del Monestir de Sigena, que l'arquitecte tarragoní va fer l'any 1.915. Avui li donarem un cop d'ull. Només obrir les carpetes on es conserva el projecte apareix la primera sorpresa: una fotografia antiga del monestir.


Quan va signar aquest projecte de reforma, l'arquitecte modernista Morera i Gatell ja feia gairebé deu anys que era arquitecte municipal de Lleida, plaça que guanyà el 19 de desembre de 1.906 i que ocupà fins a la seva jubilació al 1.941.


L'any 1.915,el bisbe de Lleida va fer visitar el monestir a l'arquitecte diocesà interí Francesc de Paula Morera i Gatell. A la part de baix, a la dreta, de la fotografia anterior, podeu veure que el document és del 8 de març de 1.915 ( dia en el que presentà el projecte al bisbe de Lleida ) i consta que és El Arquitecto Diocesano interino. A la segona línia, després de tatxar  la paraula modificación, l'arquitecte escriu reparación i el text final és: "Real Monasterio de Sijena. Proyecto de reparación. Reedificación del angulo Norte del Monasterio y construcción de una galeria y celdas en el ala Noreste del Claustro". Quan Morera i Gatell va fer el projecte, la priora del monestir era Margarita Ignacia Perella Mateu.



 El Real Monasterio de Santa María de Sigena és un impressionant monestir cistercenc femení del segle XII situat a la comarca aragonesa de los Monegros ( Huesca ). Fou fundat el dia de sant Jordi de 1.188 per l'ordre de les Comanadores de Sant Joan de Jerusalem.
A la fotografia anterior podeu veure un plànol amb l'alçat, secció i planta del projecte de reforma de Morera i Gatell; i a la propera -de detall- a la part superior podem llegir: "Sección del angulo modificado y fachada del claustro de la galeria que se proyecta. Escala de 1 : 50 ".


Manipular amb cura aquests documents és imprescindible perquè molts plànols estan doblegats i per observa-los detalladament cal obrir-los pensant que tenen més de cent anys.


El plànol de la fotografia anterior, com podeu llegir a la propera fotografia de detall, és de la "Planta general del Real Monasterio de Sigena. Escala 1 : 200".


Del conjunt medieval actualment només queden el temple i altres dependències. El claustre és la part més ruïnosa que es conserva.
A la propera fotografia podeu veure la planta del temple, de creu llatina, d'una nau amb un gran creuer i amb tres capelles absidals.


La fotografia de detall ens permet llegir al creuer i a les capelles absidals: Iglesia, Aagristia, Panteon  i -a l'esquerra- Panteon Real. Morera i Gatell escriu Sagristia en lloc de Sacristía i es deixa els accents a Panteón ...


Al centre de la fotografia següent de detall hi ha el claustre. A la part superior, d'esquerra a dreta, podem llegir: Dormitorios antiguos, Sala capitular i Coro. Sota el Coro hi ha el Comedor i la Cocina.


En el proper esbós es veuen les anotacions de les mides de la zona del claustre del monestir. Al pati hi ha un escrit del que no entenc alguna paraula però en el que l'arquitecte proposa: " ( Todas las ? ) las paredes del claustro deben realzarse con mortero de Porland  hasta la altura de 2,00 m".


A més a més dels plànols entre el documents guardats als sobres cal destacar una extensa memòria del projecte que comença amb una descripció geogràfica i històrica. A les primeres línies podem llegir: " El Real Monasterio de Sijena esta fundado sobre un pantano y laguna cercana al rio Alcanadre en medio de la hermosa vega que riega este rio".


Entre els documents he trobat aquest anunci de Pedro Coll sucesor de Juan Coll Molas. Cortes 473 Barcelona. Escultura decorativa y reproducciones en staff, yeso, cemento y cartón piedra.


Explica també l'anunci que l'empresa barcelonina va rebre, entre altres premis, medalles en l'Exposició Universal de París de 1.889 i en la de Chicago de 1.893.
Amb molta cura plego els plànols, ordeno els documents consultats i torno els sobres a la bibliotecària. Li agraeixo la rapidesa i li demano autorització per consultar la planoteca...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada