dijous, 1 d’agost del 2019

Un cop d'ull a la planoteca ( 2 ).

Deixo amb molta cura el plànol d'alçat de la façana de l'antic convent dels franciscans, obra de Francesc de Paula Morera i Gatell, i agafo del moble arxivador horitzontal un nou projecte de l'arquitecte tarragoní.


A l'etiqueta del classificador on es conserva el document podem llegir: " Arxiu Morera 18/19. Muntestruch Laura. Projecte de Panteó familiar Enrique Nuet / Condes de Torregrosa. 1 aquarel·la a la planoteca".


A la part superior dreta de l'aquarel·la Morera i Gatell hi escrigué fa més de cent anys: "Panteón para los exmos Condes de Torregrosa".


Projectat l'any 1.911, aquest elegant panteó al trobareu a la part més antiga del cementiri de Lleida, on hi ha  mausoleus i panteons que us deixaran bocabadats. Un dels més espectaculars és el d'Enric Nuet.


La pedra és el material protagonista d'aquesta sepultura monumental en forma de templet. A més a més de la pedra cal destacar les filigranes amb ferro forjat.


A la fotografia de detall anterior de l'aquarel·la podeu veure clarament que el templet estava coronat per una creu que actualment no es conserva, com podeu  apreciar a la propera fotografia i a les dues anterior del panteó.


La portalada d'accés al panteó sobresurt de l'estructura del templet. Malgrat l'abandó evident, l'entrada a la sepultura monumental conserva una elegància exquisida.


Malgrat els vidres trencats de la porta de ferro i el cadenat que la tanca, la portalada es nega a la decadència... A la llinda de la porta amb lletres de ferro forjat podem llegir: "Propiedad de Enrique Nuet".


En alguns llibres que he consultat el panteó consta com un projecte del 1.912 però, com podeu veure a la propera fotografia de detall de l'aquarel·la, Morera i Gatell signà el projecte de "Fachada Pral. Escala 1: 25 a Lleyda 1.911".


Si us apropeu a les columnes de la portalada podreu constatar el delicat treball de ferro forjat que les abraça i la necessitat de conservació que requereix el panteó.


Els escuts, corones, garlandes i gerres funeràries fan que el panteó d'Enric Nuet sigui una de les joies més valuoses del cementiri de Lleida.


Amadeu I, rei d'Espanya entre 1.870 i 1.873, concedí el títol de Comte de Torregrossa a Jaume Nuet i Minguell el dia 2 d'octubre de 1.871. L'any 1.872 fou nomenat senador. Simpatitzant del general Prim, participà en la Revolució de 1.868 anomenada la Gloriosa que destronà i conduí a l'exili a Isabel II i suposà l'inici del període conegut com Sexenni Democràtic.
Tornem a l'aquarel·la del panteó d'Enric Nuet per apreciar a la propera fotografia de detall el disseny de les garlandes dibuixades per Morera i Gatell.


La fotografia següent demostra que els constructors del panteó, Joan i Josep Pujol, foren fidels al disseny de l'arquitecte modernista.


Quan Jaume Nuet Minguell va morir el títol de Comte de Torregrossa no fou atorgat al seu germà Enric sinó al seu nebot Jaume Nuet Ribé que el sol·licità uns dies abans que el seu tiet. Aquest fet, i el repartiment de la fortuna del primer Comte de Torregrossa enemistà per sempre tiet i nebot...


L'enfrontament familiar es pot visualitzar al cementiri de Lleida. Com podeu veure a la fotografia anterior, en primer terme hi ha un panteó d'estil neoclàssic on podem llegir : "Propiedad de los Condes de Torregrossa", i darrere seu el del germà del primer Comte de Torregrossa amb el text, a la llinda de la porta, "Propiedad de Enrique Nuet"...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada