divendres, 31 de gener del 2020

Al carrer Vall Fred ( i 2 ).

Recordeu que quan estàvem observant l'edifici del carrer Vall Fred número quatre de Solsona, ens calia observar atentament el paviment per poder veure la planta de la torre semicircular del segle XIV. Una estructura descoberta en el transcurs d'unes obres fetes l'any 2.009.


Només ens cal orientar la nostra mirada a la dreta per trobar un nou regal històric del carrer Vall Fred. Darrere la reixa ens esperen els safareigs.


M'apropo a la reixa i poso l'objectiu de la càmera fotogràfica entre els barrots perquè aprecieu aquest espai amb segles d'història.


Al Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històrico-Artístic de Solsona consta com  Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català ( BIPCC ). El silenci del que podeu gaudir passejant per Solsona només  el trenca el doll d'aigua...


Des d'antic al costat del portal del Castell, un dels dos portals que queden dels nou que tenia l'antiga muralla de Solsona, existia fora de les muralles una bassa on les dones rentaven la roba.


Al catàleg del que us he parlat abans aquest indret apareix amb el codi BIPCC 04 amb el nom Bassa de Cal Joan del Portal. D'aquesta gran casa en podeu veure una part d'una de les façanes a la fotografia anterior. Darrere de la reixa hi ha els safareigs.


La bassa es reconstruir l'any 1.779 donant-li forma de rentador rectangular de pedra que s'utilitzava com safareig públic de la ciutat. La rehabilitació actual és del 1.994.


Quan arribem al final del carrer Vall Fred podem veure una segona façana de Cal Joan del Portal, al centre de la fotografia anterior, en la que hi ha un senzill esgrafiat. A la dreta podeu veure part del portal del Castell.


Gràcies al zoom de la càmera us puc mostrar amb més detall a la propera fotografia el senzill esgrafiat. Decoració que també llueix Cal Joan del Portal a la façana que dóna al carrer del Castell, que podeu observar passant pel portal del Castell.


Passem el portal del Castell, una construcció de pedra de vuit metres de llargària edificat al segle XIV, reconstruït al 1.740 i, evidentment, catalogat. L'antic portal consta Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històrico-Artístic com  Bé Cultural d'Interès Nacional ( BCIN ).


Continuem passejant pel carrer del Castell per anar a la plaça de Sant Joan on ens esperen elements del patrimoni solsoní sorprenents.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada