dilluns, 29 de març del 2021

Espai dels Àngels.

El passat dia 14 vàrem tornar a l'Arxiu Gavín per consultar l'Inventari d'Esglésies de Catalunya. Abans de continuar consultant els arxivadors amb milers de fotografies de totes les esglésies i edificis religiosos del país vull mostrar-vos l'Espai dels Àngels.


L'acte inaugural de l'Espai dels Àngels a l'Arxiu Gavín Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya fou el 17 de març del 2.018. Josep Gavín i Barceló ja de molt petit tenia la fal·lera de col·leccionar. Als quatre anys començà a recollir estampes de Sant Josep i amb el pas dels anys a l'arxiu n'hi ha 54.000...


La també barcelonina, Fina Armengol i Ribas, començà a col·leccionar àngels en els seus viatges. Amb dues amigues, la Maria Carmen Sales i la Montserrat Figueras, fundà l'Associació Amics dels Àngels amb l'objectiu de compartir els coneixements i estudis sobre el món angèlic i espiritual.


A l'espectacular col·lecció hi trobareu més de quatre mil àngels i més de sis mil documents. Tota aquesta colla d'àngels els podeu veure distribuïts en vint-i-quatre vitrines i a les parets de l'Espai dels Àngels.


Els àngels que s'exposen a l'antiga fusteria del monestir, transformada fa tretze anys en l'Arxiu Gavín, procedeixen de vint-i-un països. A la propera fotografia de detall podeu observar alguns dels àngels de la vitrina que veieu a la fotografia anterior.


Quedareu bocabadats amb els àngels de: vidre, or, plata, plàstic, coure, porcellana, petxines, seda, fusta, roba, sabó, xocolata, resina i palla. Una gran varietat de materials per representar aquests esperits celestials, missatgers de Déu i superiors als humans... A la següent fotografia de detall els àngels formen part dels didals.


A la tradició de l'Antic i del Nou Testament els àngels són missatgers de Déu que, entre altres funcions, han de protegir i guiar als humans. La paraula àngel prové del llatí angelus, mot que era una llatinització del grec antic  ἄγγελος  ( angelos ), que vol dir missatger.


A la fotografia anterior els àngels decoren un jos de cafè. Al centre un plat també, evidentment, amb un àngel. La propera fotografia és d'un grup de boles de neu, una esfera transparent de vidre amb una figura miniaturitzada ( aquestes amb un àngel ), aigua i petites escates blanques que simulen la neu.


Passejant entre les vitrines veureu àngels que són: figuretes, arracades, pins, decoració ceràmica ( tasses, plats... ), didals, vanos, boles de neu, pastillers, botons, xapes de cava, nines, agafadors de cuina, suports d'espelmes, ampolles de colònia, caixes, mocadors, motllos de pastisseria, argolles de tovallons, punts de llibre, rellotges, àngels en forma de campana...


Deixem l'Espai dels Àngels, però no l'Arxiu Gavín. A la propera entrada dedicada a l'arxiu continuarem la consulta de l'Inventari d'Esglésies de Catalunya. Concretament els arxivadors dels municipis de Pinell del Solsonès, Navès i Lladurs, a la comarca del Solsonès.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada