divendres, 25 de febrer del 2022

A la partida de la Tossa de Baix de Rosselló.

El passat dia disset al final de l'entrada "Passejant pel Tossal de Carrassumada" vaig dir-vos que continuaríem el nostre periple per la comarca del Segrià a la partida de la Tossa de Baix de Rosselló. Quan arribem a Rosselló per la carretera N-230 a la primera rotonda que trobareu cal que agafeu la segona sortida, la que té el senyal ZI ( zona industrial ) i que és el camí de Benavent. Després de passar la Paperera Alier trobareu un indicador a l'esquerra per anar a la Urbanització la Tossa. Gairebé a tocar d'aquest indicador de color blanc en veureu un de color verd de la Ruta arqueològica del Segrià. Necròpoli de la Tossa de Baix. A pocs metres trobarem el nostre objectiu d'avui.

 
Continuem fins a les primeres cases de la urbanització per aparcar bé el cotxe i baixem xino-xano fins a la necròpoli. A la propera fotografia darrere del pi es veu part de la fàbrica de paper Alier S.A.


En aquest aflorament rocós de vint-i-tres metres de llarg i deu metres d'ample hi ha cinquanta-cinc tombes. El plafó informatiu, una mica atrotinat, ens explica les característiques principals de la necròpoli de la Tossa de Baix. Sota el nom del jaciment hi podem llegir "Cronologia: edat mitjana".


La majoria de les tombes estan orientades oest-est, però a la part central l'orientació és nord-sud. El 78% de les tombes són d'adults ( mesuren més de 150 centímetres de llargària ) i el 22% són infantils ( menys de 150 centímetres de llargària ).
 
 
Per documentar-me he consultat la memòria de la intervenció arqueològica Necròpolis de la Tossa de Baix ( Rosselló, el Segrià ) i el Pla d'Ordenació Urbanística de Rosselló, concretament el Catàleg de béns protegits.


L'apartat número vuit del Pla d'Ordenació Urbanística està dedicat al catàleg de béns protegits. Un dels cinc jaciments arqueològics, el J5, és el de la Necròpolis de la Tossa de Baix de la que diu textualment: ..." Es tracta d'un conjunt de deu tombes excavades a la roca. L'aflorament rocós on foren construïdes fa uns 23 m de llargada per 10 m d'amplada. És molt possible que de fet hi hagi més sepultures, però la gran quantitat de matolls que cobreix la superfície de la roca no permet de veure-ho"... Els matolls amagaven quaranta-cinc tombes !


L'any 2.000, entre el 18 i el 23 de desembre, una intervenció dirigida per l'arqueòloga Montse Gené Castan s'encarregà de recuperar físicament i patrimonialment el jaciment. Van recuperar i investigar les dades arqueològiques i donaren a conèixer el resultat i el mateix jaciment in situ.


L'estat de conservació de la necròpoli abans de la intervenció arqueològica era dolent. Recordeu que al catàleg de béns protegits del Pla d'Ordenació Urbanística de Rosselló es parlava de només deu tombes però era possible que n'hi hagués més amagades pels matolls.
L'aflorament rocós fou utilitzat com a cantera de pedra. Les fonts orals expliquen que abans aquest aflorament triplicava la superfície actual.


L'equip que va fer la intervenció s'adonà que la necròpoli estava saquejada i només en onze de les tombes hi havia restes òssies humanes. En una van trobar un esquelet col·locat en posició decúbit supí. No es van trobar ni ceràmica ni metalls. Les tombes estaven plenes de terra i restes vegetals.


Les tombes són rectangulars i trapezoïdals i en forma de banyera. No hi ha tombes antropomòrfiques i només dues conserven part de l'encaix de la llosa que les segellaven.
El conjunt de tombes forma part de les necròpoli de tombes excavades a la roca datades a l'alta edat mitjana, un tipus de jaciment del que es tenen molt poques dades.


L'equip que s'encarregà de la intervenció arqueològica va fer una fitxa de cada tombà que explica la localització del jaciment, les coordenades, dades generals, descripció, forma, contingut i cronologia.


Alguna té els extrem a arrodonits. Les mides de les tombes dels adults oscil·len entre els 150 i 250 centímetres de llarg i entre els 30 i 70 centímetres d'ample. Al centre de la necròpoli hi ha les tombes més grans, que podrien correspondre als membres més importants de la comunitat.


Les tombes tenen una disposició ordenada ( files nord- sud ), però entre elles n'hi ha que tenen una altra orientació. La majoria de les orientades en un ordre diferent són tombes infantils.


Segur que mentre observeu detingudament la necròpoli us fixareu en la lluita de les arrels del pi amb l'aflorament rocós.


No tenim cap dada de la població que s'hi enterrava. No està documentat cap assentament proper que el pugui relacionar amb la necròpoli.

A uns cinc-cents metres direcció nord hi havia una vila romana ( Tossa de Dalt ), i a uns dos quilòmetres en direcció nord-est hi ha les restes d'un assentament andalusí ( Al- Kanísia ). No sabem si hi havia alguna relació entre aquests tres jaciments.
Deixem la necròpoli de la Tossa de Baix, però no Rosselló, per anar virtualment en una propera entrada a la colònia tèxtil d'Alkanís.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada