diumenge, 13 de febrer del 2022

La casa del drac... ( i 2 ).

La primera entrada dedicada a la Casa Batlló la vàrem acabar observant, bocabadats, l'espectacular celobert amb una gran coberta a dues aigües de vidre, projectat per Gaudí amb l'objectiu d'aprofitar la llum natural i permetre la ventilació. Pujant als pisos superiors faig la propera fotografia en la que podeu veure la barana amb vidres translúcids, les rajoles de ceràmica vidrada blaves i una de les portes  de roure tallades amb gúbia. A cada replà hi ha dues portes amb una lletra daurada de cal·ligrafia gaudiniana que van de la "A" a la " I ". La de la fotografia té la lletra " H".
 
 
Deixem els blaus del darrer pis per passar al blanc de les golfes, un espai on hi havia la zona de serveis dels inquilins ( trasters, safareigs, i - ala banda de la façana - una gran sala per estendre la roba que actualment s'anomena El ventre del Drac.


En aquestes grans golfes Gaudí aplicà l'arc catenari com estructura de sustentació de la coberta. Els seixanta arcs catenaris que sostenen la coberta de volta catalana, ens poden recordar el costellam d'un animal gegantí.
A la fotografia anterior i a la propera de detall podeu veure els arcs gaudinians. Mitjançant una escala de cargol s'accedeix al terrat.


Del blau cobalt de l'últim pis hem passat al blanc de les golfes, i ara gaudirem del blau del cel de Barcelona i l'esclat de colors de la ceràmica vidrada dels quatre gups de xemeneies i del llom del drac que corona la façana del Passeig de Gràcia. Tot això ens regala el fascinant terrat de tres-cents metres quadrats... 


A la fotografia anterior i a la següent podeu veure dos grups de xemeneies recobertes amb fragments de vidre i trencadís policrom amb decoració floral a la sortida de fums. La primera és del grup de vuit xemeneies més properes a la façana posterior i la següent de les vuit que estan a tocar de la façana del Passeig de Gràcia.
 
 
A la fotografia anterior, darrere del grup de vuit xemeneies, podeu veure el coronament de la façana del Passeig de Gràcia amb el llom del drac i la creu de quatre branques a la dreta. La propera fotografia ens mostra una xemeneia amb decoració floral diferent a les dues anteriors.


El terrat, construït sobre els arcs catenaris de les golfes, és un gran espai rectangular que al centre té un gran hexàgon de vidre, una  gran claraboia que cobreix el celobert i dóna llum als patis interiors.  A tocar del vèrtex més proper a la façana posterior hi ha tres grups de xemeneies: un de vuit ( primera fotografia del terrat ), a pocs metres un de sis ( a tocar de la Casa Amatller - al costat mar- ) , i davant d'aquest un de quatre ( les més properes al carrer Aragó - al costat muntanya ). L'altre grup de vuit xemeneies el trobem al vèrtex oposat, a tocar de la façana del Passeig de Gràcia ( segona fotografia del terrat ). En total al terrat hi ha vint-i-sis xemeneies.


Cada sortida de fums amb decoració floral de trencadís està coberta amb una piràmide de base quadrada amb una esfera a la punta, que originalment eren de vidre amb sorra de colors. Els dos grups de vuit xemeneies coronen les dues sortides de l'escala que ve de les golfes..


Deixem les xemeneies per mirar i admirar el coronament de la façana principal, una espectacular teulada que sembla el llom d'un drac feta d'escates i trencadís de ceràmica vidrada.
A la fotografia anterior podeu veure la part interior del coronament amb el trencadís que des de l'espinada del drac va baixant pel llom del drac amb verds, taronges, grocs i blancs. A l'interior del llom, a la fotografia podeu veure la part superior de la porta d'accés, hi havia els dipòsits d'aigua de la casa. A la dreta de la fotografia anterior i a la propera de detall el protagonisme és per la creu de quatre branques de ceràmica de Manacor.


Una de les interpretacions populars del coronament de la Casa Batlló diu que la creu de quatre braços és l'empunyadura de l'espasa de Sant Jordi, patró de Catalunya, clavada al llom del drac.
A la fotografia següent de detall podeu veure al centre l'espinada del drac amb peces ceràmiques gairebé esfèriques, de colors blavosos i verdosos. A l'esquerra, el trencadís de la part interior i a la dreta les escates ceràmiques del llom del drac...


Gaudí no va deixar documentació explicant el significat de les formes i colors de la façana. Una casa plena de símbols sense saber que ens volia dir el geni de l'arquitectura modernista. Però aquí teniu una nova fotografia de l'espinada del drac i l'espasa de Sant Jordi.


L'any 1.907 la Casa Batlló va optar al premi del concurs anual d'edificis artístics que atorgava l'Ajuntament de Barcelona, amb algunes interrupcions, els primers trenta anys del segle XX. Però el primer premi fou pel Col·legi Comtal de Bonaventura Bassegoda i Amigó.. La derrota fou dolorosa per la família Batlló ja que l'any anterior el premi va ser per la Casa Lleó Morera de Lluís Domènech i Montaner.


La genial casa gaudiniana no tingué un reconeixement fins al 1.962 quan fou incorporada al Catàleg Patrimonial de l'Ajuntament de Barcelona i no fou reconeguda com Monument Històric Artístic fins al 1.969...


Al juliol del 2.005 va ser inclosa al Catàleg del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, conjuntament amb la Casa Vicens, la façana de la Nativitat i la cripta de la Sagrada Família, i la cripta de la Colònia Güell. Amb anterioritat, al 1.984, ja s'havien inclòs en el prestigiós catàleg el Park Güell, el Palau Güell i la Casa Milà ( La Pedrera ).


A la dècada dels cinquanta la casa va deixar de pertànyer a la família Batlló. Des de la dècada dels noranta l'edifici és de la família Bernat que la va restaurar integrament. L'any 1.995 van començar les visites per gaudir d'aquesta joia del modernisme català.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada