dissabte, 1 d’octubre del 2022

140 anys d'Impremta a la Diputació de Lleida.

Si aquests dies us apropeu a l'Antic Hospital de Santa Maria, actualment seu de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, veureu que esteu convidats a visitar l'exposició " 140 anys d'Impremta a la Diputació de Lleida ". L'edifici, construït entre 1.454 i 1.520, és una de les joies de l'arquitectura gòtica civil catalana dels segles XV i XVI.
 
 
Només entrar a la petita Sala Espai Ix, a la dreta trobareu dos plafons i dues vitrines. Al plafó de l'esquerra hi ha una gran fotografia d'una misteriosa màquina tipogràfica observarem detalladament i al de la dreta una petita història de la Impremta de la Diputació de Lleida.
 
 
A la primera hi ha exposades les primeres edicions publicades per la Impremta de la Diputació i dos tipus mòbil de fusta. Els tipus són unes petites peces en forma de prisma de base rectangular que porten en relleu -en una de les bases- una lletra o un signe.


L'objectiu inicial de la impremta provincial creada per la Diputació de Lleida l'any 1.882 era la gestió de la documentació administrativa pròpia i la formació i integració professional dels orfes de la Casa de la Misericòrdia.
A la segona vitrina, a més a més d'altres edicions de la impremta, hi ha dos componedors tipogràfics i tipus mòbil de plom i de fusta.


Davant d'aquestes vitrines una sèrie de fotografies ens recorden la història de la Impremta de la Diputació de Lleida anterior al sistema d'impressió òfset.

La primera imatge, que podeu veure millor a la propera fotografia de detall, és d'un gravat de la màquina d'impressió Marioni fabricada als tallers Marioni de París. Fou una de les possibles màquines d'imprimir del Boletín Oficial de la Provincia de Lérida.


De les fotografies exposades us mostro una del 1.942 en la que podeu veure les antigues instal·lacions de la Impremta de la Diputació de Lleida. Juan Gasió, cap de taller i Antonio Machoques i Francisco Palús, caixistes.


Al girar a l'esquerra trobem les fotografies que ens expliquen l'evolució de la tipografia d l'òfset, les noves instal·lacions de la Impremta de la Diputació i el museu.
 
 
Però la gran protagonista de l'exposició és la màquina de la desapareguda Impremta Mariana que cedí tot el seu material tipogràfic a la Diputació de Lleida.


Es tracta d'una màquina rotoplana tipogràfica fabricada l'any 1.923. Una joia que ha estat quaranta anys sense funcionar.


Des de l'any 1.999 la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques té com objectiu principal la recuperació i difusió del patrimoni de l'antiga impremta provincial.


M'explica en Dionís Gutiérrez Rosich, impressor jubilat que durant molts anys s'encarregà de la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida i que és el comissari de l'exposició, que el Servei de Manteniment de la Diputació l'ha desmuntat, netejat a fons i l'han tornat a muntar perquè funcioni a la perfecció.


A la fotografia anterior de detall podeu veure la petita placa en la que es pot llegir: " Fundición Tipográfica Sucesor de J. de Neufville Barcelona ".


La foneria tipogràfica Neufville, actualment desapareguda, era una fàbrica situada a la Travessera de Gràcia cantonada amb el carrer Mare de Déu dels Desemparats.


Fou l'empresa de fosa més important de Barcelona i una de les principals subministradores a Espanya de maquinària d'arts gràfiques durant el segle XX.


L'any 1.995 l'empresa es va dissoldre, però al 1.999 es transformà en Neufville Digital, especialitzada en fonts tipogràfiques digitals.


El passat dia vuit durant la inauguració de l'exposició en Dionís, a més a més d'explicar-nos la història de la Impremta de la Diputació, ens va demostrar com la gran màquina funciona perfectament. 


Malgrat estar jubilat el Dionís no pot oblidar les seves estimades màquines tipogràfiques. Mireu quina cara de satisfacció al veure que gràcies a la feinada que han tingut al Servei de Manteniment de la Diputació per recuperar la màquina, aquesta torna a funcionar sense problemes.


Si voleu recordar les entrades que he dedicat al blog a la Sala Temàtica d'Arts Gràfiques de la Diputació de Lleida, només cal que cliqueu sobre l'enllaç anterior. Hi trobareu una colla de vídeos en els que veureu les antigues màquines funcionant.


Abans de marxar, a l'esquerra de la porta, veureu la màquina d'imprimir Minerva Boston que Joan- Josep Tharrats i Vidal ( Girona 1.918 - Barcelona 2.001 ) utilitzava per imprimir la revista del grup Dau al Set.
No badeu perquè l'últim dia que podeu visitar l'exposició " 140 anys d'Impremta a la Diputació de Lleida " és el nou d'octubre.
Atentament.
Senyor i

1 comentari: