divendres, 7 d’octubre del 2022

Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma.

Després de mirar i admirar la Llotja de Palma, el millor edifici d'estil gòtic civil de Mallorca, construït per Guillem Sagrera i Guillem Vilasar entre els anys 1.426 i 1.452, continuem passejant pel carrer de la Llotja fins arribar a la plaça de la Drassana. Continuem pel carrer de Sant Pere i girem a la dreta pel carrer de la Pólvora. Quan arribem a la plaça de la Porta de Santa Catalina, abans de creuar el Torrent de Sa Riera, ens està esperant Es Baluard. A la fotografia següent podeu veure en primer terme l'obra Palma Steps de l'escultor britànic Anthony Caro.
 
 
Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma, inaugurat el dia 30 de gener del 2.004, està situat dins del perímetre del baluard de Sant Pere que forma part de l'antiga muralla renaixentista de Palma. Es construí entre els anys 1.575 i 1.578 i es coneixia amb el nom de Bastió de Santa Caterina.


Durant més de tres-cents anys tingué un us militar. L'any 1.952 va deixar aquesta funció i uns anys més tard passà a mans privades. L'any 1.963 van enderrocar part de la muralla però la gent de Palma manifestà el seu desacord. El bastió fou declarat conjunt historicoartístic i l'estat l'any 1.965 en proposà la reconstrucció. Al final dels anys vuitanta s'expropiaren els terrenys i es declararen d'utilitat pública. Després d'uns anys d'abandó l'any 1.997 els terrenys foren cedi a l'Ajuntament de Palma per construir-hi Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma.


Quan visiteu Es Baluard constatareu que les arquitectures dels segles XVI i XXI es donen la mà en perfecta harmonia. Els materials constructius permeten diferenciar perfectament les dues construccions. Si la pedra és la protagonista de l'antic baluard, al nou edifici ho són el formigó i el vidre.


A la fotografia anterior i a la propera podeu veure l'escultura de gran format Ritual, creada l'any 1.994 per Ben Jakober i Yannick Vu. Una gran peça ( 320 X 450 X 200 centímetres ) d'alumini fos i neó.


El nou edifici principal fou dissenyat l'any 2.003 per Lluís García-Ruiz, Jaume García-Ruiz, Vicente Tomás y Ángel Sánchez Cantalejo. Té una superfície de 5.027 metres quadrats dels quals estan dedicats a espais expositius 2.500 metres quadrats.


L'edifici té tres plantes amb rampes, escales, claraboies i grans balconades interiors. L'espai exterior també és un espai expositiu que ressegueix perimetralment la muralla.


El projecte arquitectònic és totalment respectuós amb l'antiga muralla i el diàleg entre les dues arquitectures ( renaixentista i contemporània ) és permanent. El nou edifici es caracteritza per la seva austeritat i linealitat. Pedra, formigó i vidre conviuen perfectament.


A la fotografia anterior podeu observar l'espectacular acrílic sobre taula d'Erwin Bechtold, que mesura 336 X 765 centímetres, 95-1, Bild zum Thema Konzentration und Raum del 1.995. Està format per vuit peces rectangulars de 168 X 192 centímetres. A les fotografies següents podeu veure la sèrie Flowers for Franco de Toni Amengual 2.011-2.015.

Es Baluard té un fons de més de set-centes vuitanta obres, creades des de finals del segle XIX a l'actualitat, que inicialment es va fer per donació i dipòsit de la Fundació d'Art Serra, a la que s'han anat sumant obres dipositades per l'Ajuntament de Palma, el Govern de les Illes, el Consell de Mallorca, col·leccionistes, entitats...


A més a més en la programació d'exposicions temporals es poden descobrir nous artistes. A la fotografia anterior i a la propera de detall podem veure l'obra que es presentà a l'espai C durant l'exposició temporal Memòria de la defensa. Arquitectures físiques i mentals. Es tracta d'un mural sobre tela negra de cotó de 2,80 X 17 metres. Las 7 puertas és una obra del 2.011 de Patricia Gómez i Maria Jesús González. Set interns deixen les seves reflexions sobre les portes de ferro de set cel·les contigües. Posteriorment s'arrancà completament la superfície del mural del passadís d'aquella galeria de la presó.


Si sortim a les terrasses del museu hi trobem un gran mirador des d'on gaudir de la ciutat. A la fotografia següent, en primer terme podeu veure l'escultura de bronze, de 15 X 12 X 3 metres, Bou que l'any 2.007 va fer l'arquitecte valencià Santiago Calatrava. Darrere, la catedral de Palma ens observa atentament...


Presidint el pati interior de museu ens espera l'obra que Rebecca Horn va fer l'any 1.993 Three Graces in Blue. És una escultura d'acer inoxidable amb tres recipients de plexiglàs, amb aigua destil·lada i tinta, amb un sistema de bombeig.


Sorprenent és la proposta de l'Enrique Salamanca, de 200 X 212,5 X 212,5 centímetres, Doble Nautilus en el Pentágono, una obra del 2.006 d'acer inoxidable.


Abans de marxar d'Es Baluard us proposo apropar-nos a la garita que podeu veure al fons de la fotografia següent passejant pel passadís de fusta de la dreta.
 
 
Ens aturem una mica abans d'arribar a la garita perquè vull que us fixeu en els molins que es veuen a la dreta de l'espai que servia d'abric al sentinella.


Gràcies al zoom de la càmera fotogràfica puc mostrar-vos més detalladament els antics molins que potser no veieu a la fotografia anterior.


Són els molins del barri d'Es Jonquet, l'antic barri de pescadors, que visitarem virtualment en dues properes entrades.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada