dijous, 27 d’abril del 2023

Passejant pel camí de l'Albagés ( 3 ).

Després d'observar detalladament la petita cabana de planta irregular, coberta de volta de canó, porta d'arc de mig punt, sense mur posterior i corral annex ( fitxa 14.043 de la Wikipedra ), continuem conduint molt lentament pel camí de l'Albagés amb els binocles preparats ( recordeu que estem en una Zona d'Especial Protecció per a les Aus - ZEPA -) .  
 
 
A molt pocs metres de la cabana girem a l'esquerra i, quan trobem un petit camí que s'incorpora al de l'Albagés, aparquem el cotxe. Seguint un parell de minuts, anant cap a l'esquerra, trobarem una petita cabana entre els ametllers.
 
 
La fitxa de la Wikipedra ( 14.046 ) ens explica que continuem al terme d'Artesa de Lleida. Les tres fitxes que consultarem a l'entrada d'avui també són d'en Fer Maldonado. Resseguint perimetralment la construcció de pedra seca podem gaudir de la seva senzilla bellesa.
 
 
Com podeu veure a les fotografies és una construcció aèria aïllada de plana circular i amb la porta de llinda plana.
 
 
La petita construcció de pedra seca no està restaurada però pot presumir del seu perfecte estat de conservació.
 
 
A les dues fotografies anteriors i a la següent de detall podeu constatar que la llinda de la porta està feta amb un tronc de fusta.
 

Si, des del mateix indret, aixequeu una mica la mirada veureu gairebé a tocar la terra compactada del sostre que impermeabilitza la cabana. 
 
 
Entro a la cabana i faig la fotografia següent, amb la càmera fotogràfica en angle nadir ( perpendicular al terra ), en la que podem gaudir de la seva coberta de falsa cúpula.
 
 
Sortim de la cabana i girem cua per tornar al camí de l'Albagés. Després d'uns minuts flanquejats pels camps de cereal i abans de començar una petita pujada del camí ja veiem, a l'esquerra, la cabana següent. Deixem el cotxe i pugem al petit turó.
 
 
Si consultem la seva fitxa a la Wikipedra, la 14.067,  ens deixa clar que continuem passejant pel terme municipal d'Artesa de Lleida.
 
 
Ressegueixo perimetralment la cabana i faig la propera fotografia del lateral esquerre en la que podeu observar perfectament la terra compactada del sostre que es va utilitzar com a motlle per construir la volta.
 
 
La fitxa ens explica que és una construcció aèria aïllada adossada al marge, de planta rectangular i coberta de volta de canó. A la fotografia següent podeu constatar que la cabana queda totalment integrada al petit turó. 
 
 
Donem mitja volta i anem cap a la porta d'arc de mig punt d'aquesta construcció de pedra seca orientada al nord-est. A la propera fotografia, al mur de la dreta, podeu veure un dels dos armaris de la cabana.
 
 
Al comentari de la fitxa de la Wikipedra s'explica que és una cabana integrada a un erm per la part posterior, amb menjadora i armari a l'interior, propera a la carretera Aspa -Artesa de Lleida ( LV-7021 ).
 
 
A la fotografia anterior podeu veure el fons de la cabana i part de la volta de canó, i a la propera la menjadora que hi ha al mur esquerre.
 
 
L'altre armari de la cabana és el protagonista de la fotografia següent de detall. El que hi ha a l'armari no és un llibre sinó una pedra...


Baixem del petit turó i tornem al caní de l'Albagés. Després d'una petita pujada veurem que a la dreta podem tornar a la carretera d'Artesa de Lleida a Aspa. Deixem el cotxe i, en lloc d'anar a la dreta, caminem flanquejant els camps d'ametllers regats gota a gota pel primer camí a l'esquerra. En pocs minuts trobem una cabana.


La fitxa de la Wikipedra ( 14.062 ) ens explica les dades de la cabana. Encara estem al terme municipal d'Artesa de Lleida, però gairebé a tocar del terme d'Aspa.


Continuo pel camí per apropar-me a la cabana. A la fotografia següent podeu veure, a més amés del mur posterior i el lateral dret, la terra compactada i amb vegetació del sostre.


La cabana és una construcció aèria adossada al marge, de planta rectangular, coberta de volta de canó i porta d'arc de mig punt. A la propera fotografia podeu observar el lateral dret i el sostre.


Aquesta construcció de pedra seca no restaurada té un bon estat de conservació. La seva orientació és sud-est.


Abans d'entrar-hi anem cap a l'esquerra i, gairebé a tocar del pi, trobem un aljub per recollir aigua de pluja. 


Pujo una mica pel rocallís i faig la fotografia següent en la que podeu veure la curiosa construcció excavada a la pedra per recollir aigua.


Abans de baixar aprofito per fer les dues properes fotografies en les que podeu observar molt bé el sostre de terra compactada de la cabana.



Baixem i entrem a la cabana que encara és utilitzada pel pagès. Com podeu constatar a la fotografia, a l'esquerra hi ha una menjadora i un penjador.
 
 
La fotografia de detall ens permet veure l'armari que hi ha gairebé a tocar de la menjadora i, a la seva dreta, el penjador.


Recolzat en l'altre mur de la construcció de pedra seca hi ha, com podeu constatar a la fotografia, un banc de fusta que encara fa servir el pagès.


Sortim de la cabana i tornem a buscar el cotxe per continuar passejant, en una propera entrada, pel camí de l'Albagés.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada