dilluns, 3 d’abril del 2023

La capella "cilíndrica"...

A l'entrada " Un cop d'ull a la Vileta " vàrem passejar virtualment per la que fou la vila closa d'Artesa de Lleida, coneguda com " La Vileta ". Aquesta vila closa fou edificada a partir dels segles XV i XVI i actualment s'ha rehabilitat en el marc del Projecte Ponent Actiu. Una de les cases acollirà el Museu de la Joguina, amb els tres mil joguets que hi havia a " El Baratillo ".
Al final us explicava que en una propera entrada passejaríem fins a l'ermita de Sant Ramon Nonat, avui ho fem. 


A la fotografia anterior podeu veure l'ermita a l'esquerra del passeig de Sant Ramon, que era l'antic camí vell d'Artesa cap a Lleida.


A la fotografia anterior podeu observar millor la capella "cilíndrica" del segle XVIII d'estil barroc. Davant seu hi ha la creu de terme restaurada que apreciareu millor a la següent fotografia de detall.


Fou edificada l'any 1.777 sufragada per la família Jové, uns propietaris molt importants d'Artesa de Lleida. L'any 1.977 s'arranjà i es repintà seguint el projecte de l'arquitecte Marià Gomà.


A l'ermita, declarada Bé Cultural d'Interès Local, se li va fer l'any 2.006 una reparació general de les esquerdes del cor, repicat i  nova construcció dels revestiments interns i un repàs a les motllures.


Com podeu veure a la fotografia següent de detall a la llinda de la porta hi podem llegir : " Capella de Sant Ramon Nonat. Any 1.777. Feta a expenses de Rosa Salas y Jové y de son pare Francisco Jové y Anglés y dels seus ".


Hi ha pocs edificis religiosos de planta circular. L'ermita de Sant Ramon Nonat té una superfície de setanta-nou metres quadrats, amb macla de dos cercles que es tallen i un sostre de volta d'obra. La macla es forma quan dues o més figures geomètriques s'intersecten. Moltes arquitectures són resultat de macles. Per exemple una església romànica resulta de la intersecció de dos prismes de base rectangular sobre els que hi ha mig cilindre sobre cada prisma.


A la fotografia anterior de detall podeu observar la fornícula amb la imatge de Sant Ramon Nonat que amb la mà dreta agafa una custòdia i amb l'esquerra una palma cenyida amb tres corones. La propera fotografia ens permet observar detalladament el curiós campanar de cadireta de la capella "cilíndrica".


El 31 d'agost es celebra la festivitat de Sant Ramon Nonat. Aquell dia a Artesa de Lleida hi ha un volteig de campanes, una ofrena floral i la celebració de la Santa Missa a l'ermita.
Anem a l'esquerra per resseguir perimetralment la petita ermita cilíndrica observant la pulcritud d'aquesta petita construcció.


Sant Ramon Nonat és el patró de les embarassades, les parteres i els parts. Ell mateix fou extret del cos de la seva mare ja morta, d'aquí el nom de nonat ( que encara no ha nascut ).
Francisco Jové Arglés i la seva filla Rosa, que estava embarassada, anaven en una tartana pel camí d'Artesa a Lleida. L'euga es va desbocar i va fer bolcar la tartana. Molt espantats, una vegada recuperada la calma, van prometre que en aquell indret edificarien una capella en honor de Sant Ramon Nonat si el part anava bé. 

 
En el penúltim vers dels goig que Artesa de Lleida dedica a Sant Ramon Nonat es fa referència a l'accident dels Jové:
" Fou Artesa afavorida
per una gràcia especial
quan una euga esfereïda
volcà vora el camí ral;
cap mal més en quedaria
i amb salut Rosa infantà ".

A la fotografia anterior i parcialment a la propera podeu observar els dos cilindres que s'intersecten per formar la curiosa capella.


A la fotografia anterior de detall podeu veure una de les poques obertures de l'ermita que permeten l'entrada de llum natural.
Abans de marxar de la petita ermita cilíndrica d'estil barroc aprofitem l'espectacular silenci que ens envolta...
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada