diumenge, 21 de maig del 2023

Scriptum et delineatio, a l'Arxiu Capitular de Lleida ( 3 ).

Després d'observar detalladament la Butlla catedralícia, datada el 29 de maig de 1.489, deixem la taula 1 per centrar-nos en els documents exposats a la taula 2 de l'exposició Scriptum et delineatio que organitzà l'Arxiu Capitular de Lleida el passat mes de juny per celebrar el Dia Internacional dels Arxius.


A l'esquerra de la fotografia anterior podeu veure el Breviari de Lleida, datat al 1.451, i la reproducció de quatre dels quatre-cents noranta-un folis de vitel·la cal·ligrafiats amb lletra gòtica. El títol del llibre és Breviarium secundum ilerdensis eclesiae consuctudiem. Aquest manuscrit té la signatura LC_0016 ( i l'antiga era ms.12 ).


El breviari, que mesura 187 X 132 X 82 mil·límetres, està escrit en tinta vermella i negra a dues columnes de trenta línies i de vint-i-dos / vint-i-tres caràcters.


Les tapes estan fetes de fusta folrada amb pell gofrada ( amb dibuixos gravats en relleu ) i cintes de pell amb fermalls metàl·lics per tancar el llibre. Aquest còdex fou copiat per Pere Guixau.


La fotografia anterior i les dues properes no les vaig fer a l'esposició "Scriptum et delineatio" sinó a l'esposició "La maquinària de la lectura. La impremta a Lleida de Botel al segle XXI" que es va organitzar a l'Institut d'Estudis Ilerdencs l'any 2.010. En aquella exposició estaven exposats el Breviari de Lleida del 1.451 i el que fou imprès per Enric Botel a Lleida l'any 1.479. Aquest va ser el primer llibre imprès a Lleida.



A la propera fotografia podeu veure a l'esquerra el Breviarium Ilerdensis copiat l'any 1.451 per Pere Guixau i a la dreta el Breviarium Ilerdensis imprès per Enric Botel l'any 1.479.


A les dues fotografies següents podeu veure, primer, una de les quatre reproduccions del breviari exposades, concretament del foli 9r. Podeu comparar-la amb la que vaig fer del mateix foli en una de les meves visites anteriors a l'Arxiu Capitular.



La vitel·la ( pell de vedell nonat ) és de molta qualitat, gairebé transparent. A la propera fotografia de detall, que vaig fer fa anys del foli 9r, podeu veure l'espectacular caplletra "S" majúscula que encapçala la primera columna del text.


El Breviarium Ilerdensis segueix les pautes habituals dels breviaris de la baixa edat mitjana, amb calendari  ( que inclou commemoracions litúrgiques les típicament catalanes i les lleidatanes ), temporal, saltiri, Oracions votives, Santoral, Comú dels sants, ofici de la Verge Maria, ofici de Difunts...
Deixem el Breviarium Ilerdensis per centrar la nostra atenció en el Llibre dels Escuts / Fundació de ciris. .


Aquest llibre, format per cent noranta-tres folis de paper vint-i-dos dels quals són manuscrits i il·luminats, està escrit en tinta negra per mans diverses.


A la fotografia anterior podeu veure millor el foli 13r i a la propera de detall el text de la part superior on hi podem llegir 11 de Febrer de 1.581, Pere Margalef, canonge de la Seu de Lleida, canceller universitari, funda un ciri.


La signatura actual del llibre és LC_0002 i l'antiga ms.39. Cal datar-lo entre els anys 1.540 i 1.728. Està enquadernat amb coberta de pergamí encolat sobre tapes de cartró i dues cintes de cuir per lligar-lo.


Al llibre estan registrades vint-i-quatre fundacions de ciris de la Catedral de Lleida entre els segles XVI i el XVIII. Divuit estan decorades amb blasó i altres sis en tenen.


Per a la decoració policromada dels escuts van treballar amb or i plata i els colors blau ( atzur ), vermell ( gules ), verd ( sinople ), groc i negre ( sabre ).
Una fundació és un patrimoni deixat o llegat amb l'objectiu que es celebrin unes misses o, en el cas d'una fundació de ciris, perquè s'encenguin un nombre concret de ciris en uns dies determinats de l'any.
Al costat del Llibre dels Escuts / Fundació de ciris hi havia exposat el llibre imprès Rituals sacerdotals que fou publicat l'any 1.567.


El llibre, que mesura 240 X 173 X 42 mil·límetres, té 241 fulls enquadernats amb tapes de cartró folrat amb pell marró molt desgastada. Està imprès en tinta negra i vermella, amb lletra de tipus gòtic i amb notació musical quadràtica.


En el full 224r hi ha la marca d'impremta i data de Pedro Robles. " Petrus Roburius ilerde mense maio, anno salvtis MDLxviii ".


Deixem el Breviarium Ilerdensis per observar detalladament l'últim dels llibres que hi havia exposats a la taula 2, el Missal del Bisbe Conchillos, editat a Zaragoza per George Coci l'any 1.524.


Jaime Conchillos, bisbe de Lleida entre els anys 1.512 i 1.542, fou un gran impulsor del Renaixement Lleida. Es considera un dels introductors de l'humanisme i de l'art plateresc a la nostra ciutat.


El missal està format per tres-cents quaranta-set folis de vitel·la de 355 X 250 mil·límetres impresos a dues tintes ( negra i vermella ) amb el text a doble columna escrit en llatí.
A la fotografia anterior podeu veure el foli 153v i a la propera de detall la iconografia de la Pentecosta, de 85 X 90 mil·límetres. Al dibuix la Verge Maria sosté les Escriptures damunt la falda.


Durant el seu bisbat ordenà acabar les obres de l'Antic Hospital de Santa Maria construït entre 1.454 i 1.520. Quan visiteu Lleida no oblideu dedicar una estona a gaudir d'aquesta joia del gòtic civil català. Sobre les dovelles de la porta de l'aula magna trobareu  la mitra del bisbe i les tres conquilles del seu escut d'armes.


Al missal hi ha el calendari, l'ordinari, el ferial, el dominical, el cànon, el santoral, les celebracions votives, les exèquies, les misses d'ocasió i finalment el ritual.
En una propera entrada ens centrarem en els documents exposats a les taules 3 i 4.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada