divendres, 2 de juny del 2023

Litografia sobre pedra.

A la segona de les quatre entrades que vaig dedicar a l'exposició "Cartells de la vida moderna. Els orígens de l'art publicitari" us explicava que hi havia un espai dedicat a la litografia, una tècnica que suposà una revolució del món del cartell.
Treballar amb les pedres litogràfiques, grans i molt pesants, era incòmode i per aquest motiu es van anar substituint per planxes de zinc o d'alumini. La propera fotografia és d'una planxa de zinc, c. 1.906, del Círculo de propietarios de Gracia signada per Arrufat.

La litografia, paraula que prové del grec antic formada per lithos ( pedra ) + graphe ( dibuix ), és una tècnica d'impressió sobre una superfície plana que fou descoberta entre 1.796 i 1.799 per Aloys Senefelder
Us deia que en aquest espai expositiu dedicat a la litografia es podia visionar el vídeo "Litografia Harrian" ( Litografia sobre pedra ) del 2.015, cortesia del Bilboko Arte Ederren Museoa ( Museo de Bellas Artes de Bilbao ),  i que en una propera entrada us explicaria detalladament el vídeo i el podríem veure tranquil·lament. Avui ho farem.


El vídeo, de tretze minuts i trenta-nou segons, ens permet descobrir tots els secrets d'aquesta tècnica màgica. El litògraf Lauren Aliende, que veurem al vídeo i a les fotografies, és el responsable de la idea i Ramón Ganuza de la càmera i l'edició. Tota una joia que us deixarà bocabadats. 
No parla ningú, només veurem al Lauren treballant, sentirem els sons del taller de litografia i llegirem explicacions molt curtes del que està fent el litògraf.
Comencem pel granejat, feina amb la que el litògraf treu el gra a la superfície llisa d'una pedra litogràfica per poder dibuixar-hi amb el llapis litogràfic.


Cal aplicar-hi aigua amb abrasiu que interposat entre les pedres i pel moviment del litògraf fa desaparèixer una fina capa de la gran pedra.


Ara que la pedra litogràfica ja està a punt cal començar el procés del dibuix, primer fent la preparació del calc amb el pigment amb alcohol.


Quan ja tenim el calc preparat podem el dibuix que volem copiar a la pedra litogràfica. Com podeu veure a la propera imatge tenim, de sobre a sota, el dibuix, el calc i la pedra.


Amb el llapis repassem tot el dibuix i el text. El calc farà que es reprodueixi en negatiu a la pedra. La imatge emprada és una reproducció del cartell Hermes fet l'any 1.906 per Antonio de Guezala.


Aixecant el cartell  i el calc veurem calcada la imatge invertida ( en mirall ) del dibuix i el text sobre la gran pedra litogràfica.  


El pas següent es repassar amb llapis litogràfic ( llapis gras ) el text i el dibuix calcat a la pedra litogràfica. Aquest tipus de llapis van dels números un ( el més gras i tou )  al cinc ( els menys gras i més dur ).
 

Ara cal preparar la barreja de tusche ( tinta grassa per litografia ) i aigua. En Lauren la fa en un plat i amb un pinzell comença a repassar amb aquesta barreja sobre el calc fet a la pedra litogràfica.
 
 
Quan la tinta s'ha assecat en Lauren aplica sobre la pedra litogràfica talc i colofònia ( pega grega ) una resina natural de color ambre o groc pàl·lid obtinguda de les coníferes. Posteriorment cal fixar el dibuix i el text aplicant amb una esponja una barreja de goma aràbiga i àcid nítric. Hem de tornar a esperar que s'assequi tot.


Després de totes aquestes operacions comença el procés d'impressió amb la neteja a fons de la pedra litogràfica amb essència de trementina ( aiguarràs ), un oli especial obtingut per destil·lació de la resina dels pins.


Ara cal preparar la tinta d'impressió, entintar el corró i fer el reforçat de la pedra litogràfica. Tornem a assecar la pedra, la netegem amb aigua i una esponja. Un cop neta l'humitegem i l'entintem amb el corró.


Per acabar en Lauren agafa un paper d'impressió, el col·loca sobre la pedra litogràfica que anteriorment ha entintat amb el corró i sobre el paper posa una protecció i una planxa metàl·lica.

En Lauren baixa la palanca de pressió de la premsa litogràfica i comença a girar lentament el gran volant. La pedra litogràfica passa per sota de la palanca de pressió.
 
 
Ara només cal pujar la palanca de pressió, la planxa metàl·lica i la protecció per poder veure l'estampa, la imatge obtinguda per la pressió que ha fet la premsa litogràfica sobre el paper i la pedra litogràfica entintada.


Després d'aquesta senzilla explicació us proposo que gaudiu del vídeo "Litografia Harrian". La premsa litogràfica amb la que treballa en Lauren fou fabricada a Bilbao a mitjans del segle XIX.

 

Molt aviat, gràcies a la gentilesa de la gent del taller de litografia 6a ubicat al cor del barri jueu de Palma de Mallorca, el podrem visitar virtualment al blog.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada