dijous, 22 de juny del 2023

Taller 6a ( i 2 ).

Tornem al carrer de la Puresa de Palma de Mallorca, concretament al número vuit, per continuar gaudint del taller 6a en el que des de fa quaranta anys s'ha fet una feina contant per recuperar les tècniques d'estampació tradicional ( litografia, xilografia, gravat calcogràfic ).
 
 
A més a més de les antigues màquines, datades entre finals del segle XVIII i principis del XIX, mentre donem un cop d'ull al taller veurem que en diferents espais trobarem perfectament ordenades una colla de matrius de pedra litogràfica.
 
 
Les dues properes fotografies ens permeten observar altres materials imprescindibles pel treball d'estampació. A la primera podeu veure el prestatge amb els pots amb les diferents tintes amb les que treballen al taller 6a. Per fer-ho amb la premsa litogràfica s'empra la tinta grassa per litografia ( tusche ). A l'esquerra del prestatge podeu veure tres corrons. La segona fotografia és espàtules i rodets per entintar.



A l'entrada anterior us explicava  que l'any 1.987 6a exposà a Madrid a la Calcografia Nacional. Dos anys després exposà a Sa Llotja de Palma i l'any 2.018 la seva feina fou reconeguda amb la Medalla d'Or de la Ciutat i també va rebre per la seva aportació a l'Art Contemporani el Premi d'Arts Plàstiques Rotary.


Una de les joies del taller és la màquina plana Alauzet de tipografia mòbil que és de les poques, sinó l'única que encara funciona a Espanya. 
 
 
La propera fotografia del 1.915 és d'autor desconegut. Hi podem veure una màquina Alauzet per a impressions planes als  tallers de "El Correo Español".
 

 Font fotografia: Wikimedia Commons.

A l'esquerra de la fotografia següent podeu veure gràcies a les grans obertures envidrades, el pati interior del remodelat edifici. Al fons és on va començar el projecte el dia 29 de desembre del 1.982 el projecte 6a. El nom de la Galeria d'Art i del Taller és el número del carrer on va començat l'aventura, al  carrer de Can Pont i Vic número 6a.

 
A la propera fotografia podeu veure en primer terme un tòrcul de gravat o de calcografia. La calcografia és  una tècnica d'impressió en la que graven un dibuix en una planxa metàl·lica que pot ser de zinc, coure o acer. Hi ha dues maneres de gravar el dibuix a la planxa: directament emprant un burí o una punta seca o indirectament treballant amb àcida ( aiguafort, aiguatinta,..). La màquina que podeu veure a l'esquerra, darrere del tòrcul, és una antiga guillotina.


Una vegada tenim el dibuix gravat a la planxa metàl·lica s'entinta i la tinta queda els espais que hem rebaixat amb els instruments o els àcids. Col·loquem un paper sobre la planxa entintada i sobre el paper un feltre i els posem al tòrcul de gravat o de calcografia. La màquina té dos grans cilindres per entre els quals es fa passar la planxa metàl·lica i el paper i el feltre, aplicant una gran pressió. Els primers gravats en metall fets amb burí són del segle XV.


Deixem la calcografia i tornem a la litografia. La majoria de les matrius de pedra litogràfica del taller estan als seus prestatges però algunes les han col·locat estratègicament perquè los puguem observar.


A la fotografia anterior podeu veure la matriu litogràfica per fer antigues capses d'ensaïmades i a les dues properes les matrius litogràfiques amb les figures del pòquer ( K rei, Q dama i J jota ) i per fer les capsetes en les que es posaven les cartes de la baralla espanyola de la casa Fournier. 



Agraeixo la gentilesa a la gent del taller i abans de sortir-ne faig la fotografia següent que és tot un homenatge als orígens de la Galeria i el Taller que inicialment estava  al  carrer de Can Pont i Vic número 6a.
 
 
Ja al carrer de la Puresa, abans de continuar passejant per Palma i gaudir del seu patrimoni, no puc resistir la temptació de tornar a donar un cop d'ull al taller que van impulsar els pintors Ramon Canet i Maria Carbonero.


No ens podem permetre que els antics oficis tradicionals desapareguin. Internet, els teclats i les pantalles no són imprescindibles per treballar, hi ha feines que cal fer manualment.
Atentament.
Senyor i

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada